Русија

РУСИ ИХ НАДМУДРИЛИ: Запад отпао, ОВЕ две велике силе сада зависе од Русије

Русија зауставља продају купцима који се придржавају ограничења која је наметнуо Запад.

Залихе руске нафте тренутно чине 30 одсто укупног увоза у Индију, која је трећи по величини светски потрошач овог горива, известио је пословни лист „Никеи“ позивајући се на анализу података о испоруци за март британског „Рефинитива“.

Наиме, иако се Њу Делхи раније ослањао на блискоисточну нафту, у марту је купио више од шест милиона тона из Русије.

Тридесетопроцентна зависност Индије од руског црног злата, која би требало да порасте на 50 одсто овог месеца, нови је максимум у трговинским односима са Москвом, будући да су у јануару 2022. године Индијци од Руса куповали само два одсто укупно увезених количина тог енергента.

У међувремену, Кина је други највећи руски купац нафте, јер је у марту набавила више од 4,7 милиона тона, чиме је достигла десетопроцентну зависност од Москве кад је реч о овој сировини.

Руска водећа нафтна мешавина „урал“ тренутно је око 62 долара, што је до 30 одсто ниже у поређењу са ценом међународног стандарда, нафте „брент“ у Северном мору.

Пре санкција, руска нафта се продавала уз благи попуст у односу на „брент“.

Индија и Кина драматично су повећале увоз руске сирове нафте која се нуди уз попуст пошто западне државе одбиле директне испоруке као одговор на војну операцију Москве у Украјини.

У децембру, ЕУ, Г7 и њихови савезници увели су колективну забрану извоза руске нафте, уз ограничење цене на 60 долара по барелу.

Још један ембарго којим се забрањује скоро сав увоз руских нафтних деривата, као и увођење ограничења цена на дизел и друге нафтне деривате, почео је 5. фебруара.

Русија се противила било каквим покушајима да ограничи цену свог извоза енергената, а у фебруару објавила планове за добровољно смањење производње нафте за марту за 500.000 барела дневно, будући да зауставља продају купцима који се придржавају ограничења која је наметнуо Запад.

Извор: Srbija Danas

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

април 2023.
П У С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930