Свет

РУСИ ИМАЈУ СТРАВИЧНО ОРУЖЈЕ! Против овога нема одбране, ако погоде… Ево шта ће бити са тенковима Запада

Руски противтенковски ракетни системи спалиће украјинске „леопарде” и „абрамсе” у случају офанзиве Оружаних снага Украјине, изјавио је бивши саветник шефа Пентагона пуковник Даглас Мекгрегор на свом Јутјуб блогу.

– Руси имају неколико лансера ракета. Један од њих је Корнет. Домет његове ракете је око пет хиљада метара или више. Чим фиксирате циљ, пуцате и заборавите на њега. Ако бојева глава стигне труп тенка, било који тенк, погађа оклопно возило – рекао је официр.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пуковник је подсетио да је „Леопард“ немачке производње већ наишао на руски противтенковски систем у Сирији, али да није могао да преживи дуел са домаћим противоклопним системом.

Корнет се састоји од ракете која се наводи и коригира ласерским снопом, полуаутоматски, тако да оператер поравнава нишан с метом, а може се лансирати с платформе причвршћене на тло или директно с рамена.

Оператер усмерава ракету кроз оптички нишан и наставља да је наводи све док не стигне до мете. Ракета има могућност маневрисања тако што спирално лети према циљу све до посљедње фазе у којој се директно обрушава на мету.

Потврђујући ефикасност система, званичник руске компаније специјализоване за извоз оружја и војне опреме каже да је систем Корнет способан да делује по принципу “пуцај и заборави”, јер гарантује вероватноћу поготка мете од 97 и 99 посто.

Раније је Ројтерс јавио да је Украјина припремила осам јуришних бригада за офанзиву. Украјински и западни војни стручњаци назвали су област Запорожја једним од праваца удара како би се дошло до обале Азовског мора и пресецало копнени коридор до Крима.

Заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев, позвао је кијевске власти да схвате да ће такве акције Оружаних снага Украјине наићи на неизбежну одмазду.

 

 

Извор: Информер