Свет

РУСИ ИЗВУКЛИ АМЕРИЧКИ ДРОН ИЗ ЦРНОГ МОРА: Кључни обавештајни подаци

Према новом извештају, Русија је можда добила неке кључне обавештајне податке након што је извукла олупину америчког дрона МQ-9 Реапер из дубина Црног мора.

Обарање високотехнолошког америчког МQ-9 Реапер-а 14. марта у међународном ваздушном простору који је летео изнад анектираног Крима изазвао је велики дипломатски инцидент прошлог месеца.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сада Москва тврди да је успела да извуче „уграђену електронску опрему“ дрона из Црног мора и да је „добила непроцењиве информације о карактеристикама бројних критичних радио-електронских компоненти МQ-9 Реапер“, преноси британски Метро.

Процењено је да је олупина дрона потонула на дубину до 2.950 стопа пре него што ју је извукао руски тим за спасавање из дубоког мора.

Спашани су били мултиспектрални оптронички систем куполе АН/ААС-52, радарски систем за површинско извиђање АН/АПИ-8, систем за размену података Линк-16 и безбедне телеметријске и сателитске комуникационе станице, наводи се у извештају „Свободнаyа Пресса“.

Наводно су остатке дронова испитале специјализоване руске лабораторије, укључујуц́и Централни истраживачки институт Ваздушно-десантних снага руског Министарства одбране.

Русија верује да може да развије технологију за ометање како би спречила извиђачке беспилотне летелице МQ-9 Реапер да прослеђују податке сателитима, наводи се у извештају.

Претходно је Русија оптуживала Америку да обавештајне податке које прикупља дроновима прослеђује Оружаним снагама Украјине.

 

Извор: Б92