Свет

РУСИЈА И САД УКРШТАЈУ КОПЉА! Доћиће до директног сукоба два изврсна оружја са обе стране

Војно-обавештајни подаци Пентагона који су недавно процурили говоре да би украјинска противваздушна одбрана могла да остане без ракета и муниције за свега неколико недеља, чиме руски ловци и бомбардери добијају све већу могућност да нападају, што би могао да буде изазов за Кијев.

Веродостојност докумената се још испитује, иако су неке верзије које циркулишу онлајн измењене. Осумњичени за цурење информација које је узнемирило САД и њихове савезнике именован је као припадник Ваздухопловне Националне гарде Џек Даглас Тешеира (21).

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У једном од докумената од 23. фебруара, који има ознаку „поверљиво“, до детаља се наводи како ће украјински ПВО систем С-300 потпуно утихнути до 2. маја, уколико настави истим темпом да буде коришћен.

Украјински противваздушни систем „бук“, на који се украјинска војска ослања, уз С-300, могао би да се истроши до половине априла, објавио је „Њујорк тајмс“, док би ПВО јединице на првој линији фронта могле да буду „тотално смањене“ до 23. маја.

„Последице по Украјину би могле да буду веома опасне“
Портпарол украјинског ратног ваздухопловства, пуковник Јури Инхат, није коментарисао процуреле информације, али је рекао за „Волстрит журнал“ да се Украјина суочила са озбиљним проблемима у проналаску муниције за оружје направљено у совјетско време, посебно за С-300 и „бук“.

– Уколико изгубимо битку на небу, последице по Украјину могле би да буду веома опасне. Ово није време за одуговлачење – рекао је он, апелујући на западне савезнике да убрзају испоруку помоћи.

Без повећане војне помоћи – за коју је украјински председник Володимир Зеленски више пута рекао савезницима да треба да дође у форми авиона Ф-16 – Русија ће можда бити охрабрена да изведе своје драгоцене бомбардере које је чувала од украјинске одбране која је до сада уништила 280 руских авиона, преноси “Инсајдер”.

Повећана руска ватрена моћ би у борби против ослабљених украјинских ваздушних снага могла да промени ток рата, додаје портал. Русија је до сада држала даље од фронта своје најнапредније авионе – укључујући стелт ловац Су-57 – из страха да ће их Украјина оборити.

Ловац пете генерације
Флигхтглобал.цом наводи да руски авиони имају тенденцију да заостају за својим америчким колегама у стелт технологији. Русија је развила само један стелт ловац, Сухој Су-57, који се производи за руско ваздухопловство. Крајем 2022. је руска агенција ТАСС пренела да ће руске ваздухопловне снаге имати 22 ловца Су-57 у употреби до краја 2024. Планирано је да укупна флота достигне 76 до 2028.

Почетком ове године је британска одбрамбена обавештајна служба рекла да Москва “скоро сигурно” користила Су-57 у операцијама против Украјине најмање од јуна 2022. Али, како се наводи, користила их је углавном за далекометне ударе, за разлику од дубоких, продорних мисија које су јача страна америчких стелтова.

Русија веома вероватно даје приоритет избегавању наношења штете по репутацију и компромитацију осетљиве технологије која би произашла из било каквог губитка (Су-57) над Украјином, навела је агенција.

Милитарyфацторy.цом пише да је руски Су-57 вишенаменски авион пете генерације намењен да се директно такмичи са америчким “раптором” Ф-22 компаније “Локхид Мартин”.

„Бионички“ дизајн
Су-57 (фелон) је седамдесетих година развио Дизајнерски биро Сухој при Уједињеној авио-производној корпорацији (УАЦ), дела државне одбрамбене компаније “Ростек”, да уништава разне копнене, ваздушне и поморске мете. Први лет је изведен на аеродрому Института Громов у октобру 2022, кад је авион остао у ваздуху 56 минута. Успешно је тестиран и у борбеним условима у Сирији 2018, наводи Аирфорце-тецхнологyцом.

Серијска производња почела је у јулу 2019, а следећег децембра су руске ваздухопловне снаге примиле први Су-57. Још четири су испоручена 2021.

“Популарна механика” је у фебруару објавила да Су-57 “фелон” добија надограђени стајни трап уз помоћ 3Д штампе како би се смањили тежина и трошкови. Појачана опрема могла би да буде знак да се дуго очекивани Су-57 гура ка већој борбеној служби и извозу.

Биро Сухој тврди да нова опрема за слетање “фелона” смањује четвртину тежине у односу на традиционални дизајн захваљујући свом “бионичком” дизајну, што је термин који се односи на компоненте које делују органски. Нови дизајн такође смањује материјале потребне за производњу тог дела.

Стелт технологија

Најсавременији Су-57 поседује стелт технологију. Развијан је уз широку употребу композитних материјала попут полимера, фибергласа и алуминијума. Опремљен је са 3Д млазницама за векторско управљање потиском ради веће маневарске способности. Кратка полетања, центричност мреже и вишенаменске могућности друге су карактеристике овог авиона пете генерације.

Опремљен је потпуно новим сетом интегрисане авионике са високим нивоом контролисане аутоматизације. Наоружан је ракетама ваздух-земља за борбу против копнених циљева и ваздух-ваздух за битку на висинама великог домета. Има и ваздушне топове од 30 мм за блиска борбена дејства.

Двомоторни ловац има два велика унутрашња одељка за оружје од којих сваки може да понесе до четири ракете ваздух-ваздух К-77М. Може да лети брзином до два маха без накнадног сагоревања и достигне домет до 3.500 км при субсоничној брзини.

„Потпуно домаћи дизајн“
Први руски нови ловац од краја Хладног рата требао је да буде у истој категорији као амерички Ф-22 “раптор” и кинески Ј-20 “мајти драгон”. Откако је 2020. “фелон” ушао у флоту са испоруком првог авиона Јужном војном округу, руско Министарство одбране планира да до 2025. буде спреман цео пук Су-57 од 24 летелице, наводи „Популарна механика“.

“Сухој” хвали делове свог авиона као “потпуно домаћи дизајн”.

Русија пати од недостатка високотехнолошких компоненти откако су јој наметнуте санкције Запада због рата у Украјини. Такође, њене ваздухопловне снаге би могле да се “растегну” након што је Финска ушла у НАТО. Како преноси Ројтерс позивајући се на заменика команданта руских ваздухопловних снага генерала-пуковника Андреја Демина, Русија планира да повећа ваздушну одбрану изнад своје северно-западне границе.

Демин је рекао да су даље реформе руске противваздушне одбране “несумњиво планиране” и да ће “бити спроведене”.

 

Извор: Блиц