Русија

РУСКИ МАНЕВАР ДИГАО АМЕРИКУ НА НОГЕ!

Брод руске Ратне морнарице упловио је недавно у луку Џеда у Саудијској Арабији, први пут у последњих десет година, што се нец́е свидети Западу, а поготово не Вашингтону, наводи се у репортажи индијске телевизије „Вион“.

Реч је о руској фрегати „Адмирал Горшков“ која, према наводима телевизије, демонстрира своје борбене способности у оквиру војних вежби и „вероватно чини Запад нервозним“. Истиче се да је далеки поход борбеног брода до обала Јужне Африке и Саудијске Арабије „подигао велику прашину“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Брод руске Ратне морнарице пристаје у Саудијској Арабији први пут после више од деценије. То се неће допасти администрацији америчког председника Џоа Бајдена, јер се њен некада блиски савезник, Саудијска Аранија, пред њеним очима постепено удаљава од Вашингтона – наводи се у прилогу.

Поред тога, како је прецизирано, велико незадовољство у САД изазива и тесна сарадња Ријада са Москвом и чланицама ОПЕК-а.

Телевизија подсећа да је „Адмирал Горшков“ наоружан хиперсоничним крстарећим ракетама „циркон“ које су „централни елеменат“ хиперсоничног арсенала Русије.

– Сматра се да то оружје омогућава да се стекне предност над било којим противником захваљујући брзини ракете која је око пет пута већа од брзине звука, као и великим маневарским способностима – наводи индијска телевизија.

Министарство одбране Русије саопштило је 5. априла да је одред бродова Северне флоте који укључује фрегату „Адмирал Горшков“ и средњи морски танкер „Кама“ упловили у луку Џида у Саудијској Арабији.

Како је прецизирано, током боравка у луци бродови ће попунити залихе горива, воде за пиће и хране.

Одред бродова руске Северне флоте кренуо је у поход из Североморска у јануару ове године. За то време је учествовао у две међународне војне поморске вежбе у Индијском океану и Арапском мору, прешавши око 21.000 наутичких миља.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс/Sputnikportal.rs

Ознаке