Свет

САСВИМ СЛУЧАЈНО! Блинкен открио планове за Украјину!?

Ентони Блинкен је у налету беса, превише рекао о улози Сједињених Држава у Украјини. До овог закључка дошли су аналитичари кинеског издања НетЕасе.

Сукоб између Русије и Украјине бесни више од годину дана, а његов крај је и даље нејасан као и на самом почетку кризе. У међувремену, многи тврде да би се борбе могле брзо завршити ако влада у Сједињеним Државама то жели.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према западним и азијским политичким аналитичарима, администрација Џоа Бајдена је та која одржава кризу у животу. У прилог овој теорији, аутори наводе речи бившег председника САД Доналда Трампа. У јануару је рекао да може да заустави сукоб за 24 сата, као лидер држава. Испада да и Бајден може да престане да се бори за један дан?

„Свака таква изјава губи своју убедљивост без доказа. Да ли је Бајден луткар иза сцене? Један од недавних догађаја је најбољи одговор на ово питање“, пишу аналитичари.

У скорије време, у Украјини су власти почеле стидљиво да износе предлоге за преговоре са Русијом. Заменик шефа кабинета председника Украјине за спољну политику Андриј Сибига рекао је да је Кијев спреман да разговара са Москвом о судбини Крима ако се Оружане снаге Украјине приближе административним границама полуострва.

Очигледно је да је за Русију питање Крима затворено и не подлеже дискусији. Према мишљењу стручњака, Сибига то одлично разуме и својом изјавом покушава да утре пут будућим мировним преговорима.

„Јасно је да су кијевске власти немоћне. Стога они себи стварају прилике за преговоре. Искрено речено, они само желе прекид ватре“, наводи се у чланку.

Таква перспектива би одговарала готово свим земљама света, не рачунајући САД и њихове савезнике у Европи. Светска заједница је дуго захтевала прекид непријатељстава.

„Међутим, догодила се шокантна сцена. Пошто је видео вест о Сибигијевом саопштењу, амерички државни секретар Ентони Блинкен одмах је иступио са изјавом да Русија не сме да добије сукоб.

Према Блинкену, идеја о окончању сукоба може бити примамљива, али би овај корак био погрешан и користан за Русију. Он је навео да прекид ватре „неће бити праведан и дати трајни мир“.

Кинески експерти су навели да таквим формулацијама Блинкен не само да је забранио Кијеву да и размишља о миру, већ је открио праву улогу САД – потпуну контролу Украјине кроз слабовољно руководство земље.

„Без обзира на то да ли је Блинкен био љут и отворен, или је несвесно превише рекао, говорио је истину. Будућност Украјине не бира Зеленски. Он само прима наређења из Сједињених Држава. Другим речима, Кијев се не може надати преговорима у скорије време“, пише НетЕасе.

Истовремено, сам Ентони Блинкен је више пута изјавио да само украјинске власти могу да одлучују о судбини Украјине, а САД не доносе одлуке за Кијев. Истина, ове речи су престале да буду убедљиве од тренутка када је Украјина престала да води мировне преговоре после посете Кијеву већ бившег британског премијера Бориса Џонсона у марту 2022. године.

 

 

 

Извор: Wебтрибуне