Свет

Шок! КИНА ПОВЛАЧИ ПОТЕЗ КОЈИ ЋЕ УНИШТИТИ ЕУ

Европска унија је на ивици велике катастрофе. Путовање европских лидера у Kину није донело позитивне резултате.

Економиста Михаил Хазин је уверен да је тренутна ситуација у ЕУ веома близу критичне. Америчка елита, схватајући своју неспособност да наставе да подржавају функционисање Бретон Вудског система, почиње постепено да смањује финансирање свог виртуелног колонијалног царства.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

 

То не значи да је Вашингтон одлучио да се одрекне своје доминантне позиције, већ ће његова подршка сада бити ограничена на мали број његових највреднијих савезника. На крају без новца, САД ће се суочити са великим проблемима.

Европа је свесна опасности која им прети. Стога су представници ЕУ похрлили у Kину, коју виде као спас за себе, приметио је експерт. Али шансе за враћање кинеских инвестиција у Брисел биће веома тешке. Пекинг се коначно уверио у непоузданост Европе када је у мају 2021, под притиском Сједињених Држава, „избацио” Kину са својим великим пројектом „Један појас, један пут“.

Од тада Kина ради на повлачењу из Европе. Узгред, то није само због недостојног понашања САД. Према Хазну, Пекинг је добро свестан да, обзиром на тренутно стање ствари, ЕУ за само три године више неће бити велико тржиште на које Kина јури већ 10 година.

Ипак, француски председник Емануел Макрон, председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен и други високи званичници ЕУ верују да имају нешто вредно да понуде азијској држави. У Небеском царству мисле другачије.

„Kао резултат тога, Макрон и други нису трпели ништа. Данас су се вратили кући са поразом, а сутра ће већ бити фрустрирани. А када су лидери фрустрирани, раде глупости, тако да очекујем апсолутно неадекватне, изузетно опасне и непријатне последице у наредним месецима“, рекао је економиста.

Сумирајући, Хазин је дозволио сценарио у којем би „европски мајори“ отишли ​​без ичега, покушавајући да побегну, разнели ЕУ изнутра. И веома је важно да Русија буде спремна на такав сценарио у економском, политичком и војном смислу.

 

Извор: Webtribune.rs

Ознаке