Свет

СПРЕМА СЕ И БИЋЕ ГОРЕ НЕГО 2008: Ево ко ће проћи најгоре

Истакнути економиста Питер Шиф говорио је о долазећој великој економској кризи која ће бити већа од оне 2008. године.

Амерички берзански брокер Питер Шиф, један од ретких економиста који су тачно предвидели финансијску кризу 2008. године, говорећи о спасавању банкарског сектора и мартовском састанку Федералних резерви упозорио је на нову економску кризу која ће настати када инфлација „скочи до неба“, што ће неминовно условити девалвацију долара.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је додао да је банкарски систем као „кула од карата која почиње да се руши“.

„Захваљујући грешкама које су Федералне резерве направиле од кризе 2008, сада имамо много већи гигантски балон који чека да пукне. Фед је направио балон који је довео до финансијске кризе 2008. године, а онда су надували већи балон да би покушали да закамуфлирају те грешке како не бисмо морали да се носимо са пуним последицама решавања свих тих грешака. И наравно, ми смо само употпунили проблем још већим грешкама и сада је америчка економија спремна на највећу економску катастрофу у својој историји“, рекао је Питер Шиф.

Ово је тек почетак

После неуспеха СВБ и Сигначер банке, Питер Шиф је рекао да је то почетак следеће финансијске кризе. Али практично нико у мејнстриму то не назива финансијском кризом. Питер Шиф је упоредио ситуацију из 2008. са ситуацијом данас. Укратко, финансијска криза из 2008. била је везана за дуговања које људи касније нису били у могућности да плате.

„Управо то се сада дешава. То је банкарска криза, а банке су финансије. Мислим да људи нерадо то називају финансијском кризом јер не желе да евоцирају успомене на 2008. и не желе да праве никаква поређења. Они то не желе да признају. Они одбацују све ране знаке велике финансијске кризе. Али на прагу смо једног. И биће много већи од претходног“, рекао је Питер Шиф.

Он је рекао да догађај који банке не могу да поднесу велики економски пад у комбинацији са порастом инфлације.

„Дакле, ако истовремено имамо високу инфлацију и рецесију, банке ће пропасти. Питер је објаснио да ће, пошто инфлација обезвређује свачији новац, они ће желети да га извуку из банака“, рекао је Питер Шиф и додао:

„Наравно, када људи желе да извуку свој новац из банака, новца нема. Дакле, једини начин на који људи могу добити свој новац је ако га Фед штампа. Али ако га Фед штампа, то само уништава још више вредност. Дакле, то убрзава замах за спиралну инфлацију“, додао је он.

За само две недеље, Федералне резерве су додале скоро 400 милијарди долара свом билансу стања. То је новац створен из ничега.

„То је инфлација. И тако, када то урадите, уништавате вредност свог новца који је већ у оптицају. Дакле, Американци ће платити, не зато што су порески обвезници, већ зато што су власници америчких долара и зарађивачи америчких долара. Свима ће плате бити смањене због спасавања банака. Ови пакети спашавања угрожавају свачије банкарске депозите, чак и банке које су солвентне. И није важно ако ваша банка пропадне. И даље губиш. У случају да ваша банка пропадне, губите новац. Али сада, пошто влада неће дозволити да банке пропадну, свако ко има банковни рачун изгубиће куповну моћ“, закључио је Питер Шиф.

 

Извор: Б92