Русија

СПРЕМА СЕ ПОБУНА МЕЂУ ВОЈНИЦИМА? Снимци очајних војника круже мрежама (ВИДЕО)

Интернетом круже видеозаписи руских војника с језивим сведочанствима о томе како их старешине држе у подземним кавезима с решеткама на врху.

Уз све то, ускраћена им је вода и храна јер одбијају да се боре или се опијају, пише британски Телеграф.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„У блату смо, на киши, сви смо мокри. Лица мојих колега су разбијена. Знате ли шта смо учинили? Попили смо неколико пива“, испричао је на једном снимку руски војник по имену Павел Горелов. Тврди да је припадник 99. пука.

Снимак приказује неколико мушкараца у руским борбеним униформама како седе на тврдом поду. Кишница капље. Чини се да је неколицина тешко повређена, с крвавим посекотинама на натеченим лицима и црним очима. Један човек пуши цигарету, али једва се може разумети.

„Апелујем на главног тужиоца да нам помогне. Видели сте ове услове“, рекао је Горелов.

На другом снимку руски војник, вероватно из исте јединице, жали се да су га држали у отвореној јами.

Фларит Баитемиров објашњава да је био војник добровољац из Саратова у јужној Русији и да су га у јами држали од краја марта. „Заробили су ме моји Руси. Ја сам Рус“, рекао је.

Отворене јаме прекривене решеткама називају се зиндан и користиле су се у средњој Азији за држање затвореника и често их је користила руска царска војска.

Често су биле пренапуњене и у њима су се шириле разне болести. Затвореници су били изложени свакаквим временским приликама и посматрање спољног света кроз решетке је знало да им помути ум.

Руски војници се већ месецима жале да их војна полиција баца у пренапуњне пећине или јаме без хране и воде ако одбију да се боре.

Тешко је знати тачан број руских војника који се свакодневно побуне или дезертирају, али аналитичари верују да се ради о стотинама.

Руска војна тактика није се развила још од Другог свјетског рата и темељи се на слању пешадије на отворено бојно поље у сусрет украјинским рововима и пунктовима с митраљезима.

Резултат овакве тактике је велики број жртава и велико незадовољство у руским редовима.

Очајни руски војници објавили су на десетине видеозаписа ове године у којима моле своје старешине да их спасу од хаоса, смрти и разарања на првој линији фронта.

Многи кажу да им не преостаје ништа друго осим побуне.

 

Извор: Б92