Свет

СПРЕМНИ СМО АЛИ ОВО СУ УСЛОВИ! Послата важна порука

Службени Кијев у среду је послао важну поруку везану уз могуће преговоре с Русијом, јавља „Фајненшел тајмс“.

Како наводи тај лист, ради се о „досад најексплицитнијој поруци да је Украјина заинтересована за преговоре“ с Русијом откад их је прекинула у априлу прошле године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наиме, Андриј Сибиха, искусни украјински дипломата и заменик шефа канцеларије украјинског председника Володимира Зеленског, рекао је да је Украјина спремна да уђе у дипломатске разговоре с Русијом о будућности окупираног полуострва Крим, али под једним важним условом.

„Ако успемо да остваримо своје циљеве на фронту, односно када будемо на административној граници с Кримом, спремни смо да отворимо дипломатске преговоре о тој теми. То не значи да искључујемо војно ослобођење Крима“, рекао је Сибиха у интервјуу за „Фајненшел тајмс“

ФТ истиче и да би изјаве Сибихе могле да умање забринутости западних челника који су скептични према способности и капацитетима украјинске војске да војно ослободи Крим, али у тексту се даље наводи и да би то могло да забрине Запад због могућности да би руски председник Владимир Путин због напада на Крим могао да ескалира рат, можда чак и тактичким нуклеарним оружјем.

Досад је, подсећа ФТ, украјински председник искључивао могућност било каквих преговора с Москвом све док све руске снаге не напусте Украјину, што укључује и Крим.

Сибиха је навео како Зеленски са својим сарадницима разговара о Криму у тренуцима у којима се украјинска војска ближи покретању контраофанзиве с циљем ослобођења окупираних територија.

 

Извор: Б92