Србија

СРБИЈА ЈЕ НА УДАРУ! Саветујемо вас на огроман опрез, све ово нас очекује у данима пред нама и ни мало не звучи добро!

Након веома променљивог викенда, знатно јаче погоршање времена очекује се у седмици пред нама. Ово погоршање времена донеће захлађење и време налик зимском, иако је чак и званично пролеће.

Данас ће у Србији бити умерено до претежно облачно са кишом, а понегде се очекују и пљускови са грмљавином. У току јутра и преподнева падавине се очекују углавном на северу и на западу Србије, а од средине дана и у осталим пределима, док би у Војводини престале. На истоку Србије већи део дана биће суво, све до пред крај дана. Северозападни ветар ће током дана бити у појачању.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Максимална температура биће од девет степени на западу до 17 степени на истоку Србије, у Београду око 11°Ц.

Крајем дана, током вечери и ноћи све више ће јачати циклон са центром изнад Јонског мора и он ће се премештати као Грчкој, док ће над централном Европом све више јачати снажан антициклон.

Олујни удари ветра
Услед такве синоптичке ситуације, над нашим подручјем очекује се веома изражена разлика ваздушног притиска, па ће дувати веома јак северни ветар, повремено са олујним ударима и преко 75 км/х.

Са југа и истока очекује се веома јако наоблачење и овај снажан облачни систем са кишом и пљусковима крајем дана захватиће југ и исток Србије, а у наставку вечери и ноћи и остале пределе Србије, осим крајњи северозапад Србије, односно Бачку.

Дакле, у Србији ће у понедељак крајем дана и током ноћи бити облачно са кишом и пљусковима, на планинама са снегом. На југу и истоку очекују се веома обилне падавине, при чему би до уторка ујутро пало и преко 40 милиметара кише по квадратном метру, а талас обилних падавина захватиће и центрлане пределе Србије и Поморавље и у овим пределима очекује се да падне од 20 до 30 мм, локално и више.

У осталим пределима пало би од 10 до 20 мм, а суво ће бити углавном у Бачкој.

На планинама преко 20 центиметара снега
На планинма се до уторка ујутро очекује и преко 20 цм снега, а услед олујног ветра очекују се снежни наноси, сметови и вејавица.

Циклон ће у свом задњем делу повући са североистока врло хладну ваздушну масу, која ће преко Панонске низије и Карпата у понедељак увече продрати преко Србије на свом путу даље ка југу, уз осетнији пад температуре ваздуха.

Уз даљи пад температуре ваздуха киша ће и у нижим пределима прелазити у суснежицу и снег.

У уторак ће у Србији бити облачно и веома хладно са суснежицом и снегом. У брдско-планинским пределима очекује се повећање постојећег снежног покривача, а формирање снежног покривача очекује се и у многим нижим пределима Србије, односно и у градовима. Суво ће и даље бити у Бачкој или уз врло мало падавина. Киша се очекује у Неготинској Крајини и понегде на северу, истоку и југоистоку Војводине и на југу Косова и Метохије.

Иако ће северозападни ветар бити мањег интензитета и даље ће бити појачан и појачавати осећај хладноће.

Максимална температура биће у уторак од 0 до 4°Ц, на истоку Србије и на северу Војводине до 7°Ц.

Од понедељка крајем дана до среде ујутро на планинама се очекује да падне од 10 до 30 цм снега, на планинама јужне и југоисточне Србије и до пола метра. У нижим пределима Србије и у градовима очекује се формирање снежног покривача од 1 до 15 цм, а на многим локацијама очекује се и преко 20 цм снега. Северозапад Србије остаће скоро без падавина, а Војводина и Подриње имаће тек врло мале количине.

У Београду снег
На подручју Београда током уторка и среде очекује се од 5 до 15 цм снега, а у вишим деловима града и на ширем подручју Авале може бити и до 20 цм снега.

Температура у уторак ће бити од само 0 до 2°Ц.

Иначе, због веома лоших временских условам наредних дана препоручује се повећан опрез и то прво због олујног „северца“, који би могао да изазове и материјалну штету, али и да омета саобраћај, нарочито у комбинацији са снегом, уз појаву вејавице и наноса. Због снега, наредних дана на пут не треба кретати без зимске опреме, док ће на планинама бити потребни и ланци.

Како ће снег бити веома мокар и тежак, могао би да изазове штету електричним кабловима и на пољопривредним и ратарским културама и то због своје тежине, а додатна оштећења могла би касније настати због мраза. Све у свему, пред нама је време налик зимском, у уторак ће време бити као усред децембра, тако да се последице по пољопривредне и ратарске културе и те како очекују.

Од среде слабљење падавина
У среду се очекује мало топлије време, али и даље врло хладно, уз слабљење интензитета кише, суснежице и снега.

Максимална температура у већини предела биће око 5°Ц.

У ноћи између среде и четвртка и у четвртак ујутро биће углавном суво, па се у многим пределима очекује и мраз. Интензитет мраза зависиће од тога где се очекује ведрије време. У пределима са ведријим временом очекује се јачи мраз, а у пределима са облачнијим временом слабији мраз или ће изостатати.

У већем делу Србије очекују се температуре од -3 до 0°Ц, а на југу и југоистоку Србије и до -5°Ц, док ће мраз засигурно изостатаи на истоку Србије и у тим пределима Србије очекује се око 3°Ц. У Београду се очекује око 0°Ц.

Иако ће снажан циклон са југа и југоистока Балкана средином седмице ослабити и наставити пут на исток, а у приземљу уследити пораст ваздушног притиска, Србија ће све до краја седмице бити под утицајем висинског циклона. У склопу њега над нашим подручјем и у другој половини седмице кружиће влага, па се у петак и за викенд очекује ново јаче наоблачење са кишом, на планинама са снегом.

Биће мало топлије, али и даље врло хладно за ово доба године. Јутарња температура биће који степен изнад нуле, а максимална дневна у већини предела биће око 10°Ц.

Према тренутним прогнозама, даље мање отопљење очекује се након 10. априла, али ће све до средине месеца остати релативно хладно, уз температуре испод просека.

С обзиром на то да је просек максималне температуре за почетак априла од 14 до 18 степени, температуре ће у уторак и у среду бити ниже понегде и за више од 15 степени. Иако ће према крају седмице уследити постепено отопљење, током већег дела прве половине априла температуре ће бити испод просека.

Оно што је интересантно, ово ће бити трећи април заредом са снегом у већем делу Србије, па и у Београду. Иначе, у Београду је 2021. године први пут пао снег у априлу после 25 година, а снег је пао и прошле године у априлу и било га је чак око 10 цм.

 

 

 

Извор: Блиц