Свет

СТИГЛА ПОСЛЕДЊА ОПОМЕНА! Сада се не приближавајте…

Секретар одбране Сједињених Држава Лојд Остин наредио је пилотима ратног ваздухопловства да не лете близу Крима након инцидента са америчком дроном, услед чега је МК-9 пао у Црно море, објавио је Вашингтон Пост, позивајући се на војну тајну чији су фајлови одељења процурили у јавност.

Према писању Вашингтон Поста један од докумената који је доспео у јавно власништво носи ознаку СЕЦРЕТ/НОФОРН, што указује да се не може пренети лицима без држављанства у Сједињеним Државама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Такође има мапу која показује области у Црном мору где се могу налазити извиђачки авиони. Приближно 12 наутичких миља (22,22 километра) од полуострва Крим, на мапи је уцртана линија која одговара територијалним водама.

Исти је нацртан 50 миља од обале са ознаком СЕЦДЕФ Дирецтед Стандофф. Натпис значи да је шеф Пентагона највероватније забранио пилотима америчког ваздухопловства да приђу руском полуострву, наводи се у чланку.

Америчка беспилотна летелица МК-9 са искљученим транспондерима нарушила је 14. марта границе подручја привременог режима коришћења ваздушног простора изнад Црног мора. Према руском Министарству одбране, летелица се кретала према Криму.

Руски борбени авиони су подигнути у ваздух да би идентификовали уљеза. Услед наглог маневрисања, дрон је ушао у неконтролисан лет и пао у воду. Руски авиони нису ступили у контакт са МК-9 и нису користили ваздушно-десантно оружје, нагласило је Министарство одбране.

 

 

Извор: Wебтрибуне