Православље

СУТРА ЈЕ ВЕЛИКА СРЕДА: На трећи дан СТРАСНЕ НЕДЕЉЕ обавезно испоштујте ОВО

Трећи дан Страсне недеље је у знаку суздржавања од свега

Српска православна црква и њени верници сутра обележавају трећи дан Велике недеље, односно Велику среду. На тај дан ништа се не прославља!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На Велику среду се спомиње издајство Јуде Искариотског. Тог дана, у спомен жене која је излила миро на ноге Христове, у црквама се врши једна од седам светих тајни, освећење јелеја.

Током свете тајне јелеосвећења верници се помазују освећеним уљем као леком за телесно и душевно здравље.

Ово је последњи, пуни, радни дан у недељи. Било је забрањено да жене шију, баш као и у цветној недељи. У Неготинској крајини чупао се буријан (биљка) за који се веровало да има магијску моћ и да штити од вештица.

Ова биљка је поред магијске, нашла примену и у народој медицини. Понегде се и на велику среду, фарбају васкршња јаја. У кућама које су у жалости, јаја се боје у црно и називају се калуђери.

У понедељак је почела Велика, односно страсна седмица, а током ове недеље некада су владале ригорозне забране које су и те како поштоване.

Строго се придржавало поста, забрањено је прање веша, весеље, пијанство, чак и односи између супружника, јер се веровало да ће деца зачета у том периоду добити „фрас“.

У црквама се на богослужењима подсећа на последње земаљске дане Господа Исуса Христа – његову издају, хапшење и страдање на крсту. Ова недеља се зове страсна, јер на старословенском реч страст значи страдање, трпљење и бол.

 

Извор: Курир/Србија јавља

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ