Православље

СУТРА ЈЕ ВЕЛИКА СРЕДА: На трећи дан СТРАСНЕ НЕДЕЉЕ обавезно испоштујте ОВО

Трећи дан Страсне недеље је у знаку суздржавања од свега

Српска православна црква и њени верници сутра обележавају трећи дан Велике недеље, односно Велику среду. На тај дан ништа се не прославља!

На Велику среду се спомиње издајство Јуде Искариотског. Тог дана, у спомен жене која је излила миро на ноге Христове, у црквама се врши једна од седам светих тајни, освећење јелеја.

Током свете тајне јелеосвећења верници се помазују освећеним уљем као леком за телесно и душевно здравље.

Ово је последњи, пуни, радни дан у недељи. Било је забрањено да жене шију, баш као и у цветној недељи. У Неготинској крајини чупао се буријан (биљка) за који се веровало да има магијску моћ и да штити од вештица.

Ова биљка је поред магијске, нашла примену и у народој медицини. Понегде се и на велику среду, фарбају васкршња јаја. У кућама које су у жалости, јаја се боје у црно и називају се калуђери.

У понедељак је почела Велика, односно страсна седмица, а током ове недеље некада су владале ригорозне забране које су и те како поштоване.

Строго се придржавало поста, забрањено је прање веша, весеље, пијанство, чак и односи између супружника, јер се веровало да ће деца зачета у том периоду добити „фрас“.

У црквама се на богослужењима подсећа на последње земаљске дане Господа Исуса Христа – његову издају, хапшење и страдање на крсту. Ова недеља се зове страсна, јер на старословенском реч страст значи страдање, трпљење и бол.

 

Извор: Курир/Србија јавља

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

април 2023.
П У С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930