Свет

УХАПШЕН ЈЕ! Ово је особа која је осумњичена за цурење тајних докумената о рату у Украјини

Тужилац је потврдио да је Тејшејра приведен и навео је да приликом привођења није било инцидената.

ФБИ је ухапсио Џека Тејшејру (21) у вези са цурењем поверљивих докумената који су објављени на интернету.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тужилац је потврдио да је Тејшејра приведен и навео је да приликом привођења није било инцидената.

Тешеира је припадник Националне гарде ваздухопловства Масачусетса, за кога сумњају да је умешан у цурење стотина поверљивих докумената из Пентагона.

Пентагон је одбио да коментарише идентитет особе која је процурила на брифингу за штампу у четвртак.

– Свесни смо извештаја штампе у вези са потенцијалним осумњиченим у текућој истрази Министарства правде о неовлашћеном откривању докумената за које се чини да потичу из целе обавештајне заједнице. Пошто је ово кривична истрага која је у току, мораћу да вас упутим на тужилаштво за сва питања – рекао је портпарол Пентагона, бригадни генерал Патрик Рајдер.

Документи су наводно процурели негде у фебруару у ћаскању у приватној чет групи на Дисцорду, серверу за ц́аскање, према извештају Вашингтон поста.

Бројни документи Пентагона сугеришу да су обавештајне службе Сједињених Држава продрле на највише нивое руске војске, укључујући информације руског Министарства одбране које наводе нападе на два одвојена положаја украјинских трупа.

Извештај Вашингтон поста указује да је човек који је одао документе, познат као „ОГ“, наводно радио у војној бази и кући донео тајна документа. Група са којом је поделио документе наводно је имала око 25 чланова, само по позиву, а чинили су је и држављани САД и странци, те је створена током пандемије Ковида-19.

Председник Џо Бајден рекао је новинарима у четвртак ујутро да се администрација приближава откривању ко је одао документе. Више медијских кућа је од тада именовало Тешеиру као кривца.

Министарство правде отворило је кривичну истрагу о инциденту прошле недеље, док Пентагон наставља да процењује штету која ће произаћи из цурења докумената.

– Настављамо да радимо даноноћно заједно са међуагенцијом и обавештајном заједницом како бисмо боље разумели обим, размере и утицај ових цурења информација. И баш као што смо ограничени у ономе што можемо да кажемо о текућој истрази, такође ћемо бити веома ограничени у ономе што можемо рећи о било ком од самих докумената – рекао је портпарол Пентагона.

 

Извор: Srbija Danas