Свет

Украјинска офанзива је већ почела, уз Путина остао САМО ЈЕДАН човек од почетка рата!

Изненадна посета руског председника јужном фронту у Украјини указује на озбиљност ситуације.

Ако је веровати изјави заменице министра одбране Хане Маљар, украјинска пролећна офанзива већ је отпочела. Како је изјавила, “сложене мере” украјинске планиране офанзиве “већ се проводе” у источном делу земље. Међутим, према њеној изјави, то је процес који траје. Офанзивне операције по својој су природи интензивне кампање, а не дуготрајни процеси. Имају циљеве, зоне и тежишне правце удара, снаге за извођење операције и све остале елементе који дефиншу масовна нападчка деловања.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На основу садашњег деловања оружаних снага Украјине, не могу се уочити елементи “велике пролећне офанзиве”, или како год би се могло назвати покушај украјинских снага да наставе ослободилачке операције. Тренутно је уочено неколико украјинских тактичких напада на делу фронта у Запорошкој области. Украјинске јединице ушле су у такозвану сиву зону, између две зараћене стране, при чему су заузеле неке руске истурене обрамбене положаје.

Украјинци још нису спремни за противнапад

Дакле, још нису ни дошли до прве линије одбране руских снага на овом делу фронта. Такође, уочене су активности украјинских инжењераца на рашчишћавању минских поља на малом сегменту фронта у Запорожју. Све је то недовољно да би се направила разлика између извођења насилног извиђања или, рецимо, маскировке. Међутим, са сигурношћу се може рећи како се спроводе интензивне припреме за нови талас нападачких деловања украјинске војске.

Очито је да временске прилике, број прикупљених снага и средстава, као и резерве муниције, још не задовољавају потребне услове за отпочињање великог масовног противнапада, ако до њега уопште и дође. Можда нас Украјинци опет изненаде местом, временом и начином извођења нападачких деловања?

Главни командант је отписан

Изненадна посета руског председника и врховног заповедника Војске Руске Федерације Владимира Путина јужном фронту у Украјини указује на озбиљност ситуације пред којом би се могла наћи руска окупацијска сила. Индикативно је да врховног заповедника није дочекао генерал армије Валериј Герасимов, начелник главног штаба руске војске и оперативни командант руских окупационих трупа у Украјини. То је очекивано. Након неуспеле руске зимске офензиве, председник свих Руса не жели да се сретне с губитником, генералом Герасимовим.

Његово тромесечно орочење већ је истекло 11. априла. Очито је да му владар из Кремља неће пружити могућност за „поправни“. На који ће начин бити формално склоњен у страну, то је већ техничко питање. Његовим одласком, од свих високих официра и функционера задужених за провођење “специјалне војне операције”, остао би једино Сергеј Шојгу, дугогодишњи Путинов министар обране.

Као што је било очекивано, на поприште се вратио прекаљени командант руских падобранаца генерал-пуковник Михаил Теплински. Генерал Теплински, којега је генерал Герасимов отерао с ратишта крајем јануара, виђен је у друштву врховног коамнданта на командном месту војне „групировке“ Дњепар. Сад је јасно да су руске снаге које ће бранити окупирани део Херсонске и Запорошке области обједињене под једну команду на чијем се челу налази генерал-пуковник Михаил Теплински.

Занимљиво је и то да се Путинов посета није односила и на Бахмут. То само показује колико је стварни значај овог града где је искрварила руска војска.

Столтенберг је отишао корак даље

Украјинске припреме за офензиву одвијају се поступно и темељно. Изјава генералног секретара Северноатлантског савеза да је Украјини место у НАТО додатно је ојачала украјинску позицију. Својим изјавом Јенс Столтенберг уклонио је са украјинског политичког и војног вођства вештачки створени притисак како Украјина мора што пре спровести успешну офанзиву како би “зарадила” наставак западне помоћи.

Угледни норвешки политичар, сад на дужности секретара најмоћнијег војног савеза на свету, отишао је и корак даље. Понудио је Украјини, и пре пуноправног чланства у НАТО савезу, помоћ у постизању пуне интероперабилности с оружаним снагама чланица НАТО савеза. Укратко, интероперабилност значи способност два различита система, уређаја или производа да функционишу заједно без додатних напора за прилагођавање.

Поједностављено, у војном значењу, то се односи на способност јединица различитих држава, њиховог наоружања и опреме, да заједно планирају, организују и спроводе борбена деловања, укључујући и логистику. Дакле, интероперабилност оружаних снага неке државе значи да је способна пружити, али и примити војну помоћ од савезничке државе без техничких и процедуралних препрека.
Значи ли то интервенцију НАТО чланица у руско-украјински сукоб? Тешко је рећи. Међутим, то сигурно значи изградњу способности за заједничко деловање оружаних снага НАТО држава и Украјине. Интероперабилност се не постиже преко ноћи. То је процес који траје јер захтева стандардизацију свих виталних компоненти оружаних система. Међутим, увек се могу дефинисати приоритети. У конкретном случају Украјине то значи наставак процеса преласка украјинске артиљерије са совјетских на НАТО калибре наоружања.

Модерни борбени авиони лако ће се уклопити

Један од критичних захтева за интероперабилношћу може бити могућност украјинских авиона за коришћењем НАТО система електричне идентификације путем којих се разликују пријатељске од непријатељских летелица. Такође, авиони Ф-16 које ће Украјинци највероватније добити своју пуну вредност у противваздушној одбрани могу реализовати ако добију податке с НАТО летећих радара.

За то им је потребна посебна веза, Линк 16, путем које пилот ловца Ф-16 добија слику ситуације у ваздуху, податке о могућим претњама, као и податке о циљу који је потребно неутрализовати. Иако Украјина неће бити политички интегрисана у Северноатлантски савез нити ће моћи учествовати у структурама командовања, постизање пуне интероперабилности омогућава примање директне војне подршке у рату против Русије.

 

 

 

 

 

 

Извор: МОНДО

Ознаке