Русија

Уништено упориште украјинске војске

Рат у Украјини – 423. дан. Москва тврди да је уништено украјинско упориште близу Угледара. Форин полиси тврди да Кијев одлаже почетак контраофанзиве због недостатка наоружања. У Одеси у току нова мобилизација украјинске војске. Шпанија шаље „леопарде“, Летонија ручне ракетне бацаче „стингер“. Русија протерује немачке дипломате као контрамеру. Решено питање извоза руског жита и ђубрива, из Летоније у Кенију послата прва партија руског минералног ђубрива.

Епицентар борби у Украјини и даље је Бахмут. Руси тврде да су заузели још три насеља у западном делу града. Кијев поручује да је ситуација под контролом

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Руска војска тврди да је руска борбена група „Исток“ уништила украјинско упориште близу Угледара, на југу Доњецке области. Жестоке борбе настављају се и у околини Бахмута и Авдејевке. Према писању листа Форин полиси, Кијев одлаже почетак контраофанзиве, због недостатка наоружања. И шеф руске паравојне групе „Вагнер“ каже да је мало вероватно да ће Украјинци ускоро кренути у контранапад, али, како тврди, због лоших временских услова.

„Украјинска контраофанзива се сада не може покренути из разумљивих разлога – због блата. Биће потребно десетак дана да се земља осуши“, каже власник паравојне приватне јединице „Вагнер“ Јевгениј Пригожин.

У Одеси је у току нова мобилизација украјинске војске. Кијев више не може да се ослони само на добровољце, кажу званичници.

Са Запада стиже ново наоружање. Шест тенкова „леопард“ кренуло је из Шпаније у Украјину, Летонија шаље Кијеву ракете „стингер“.

Јединице из Белорусије завршиле су обуку за коришћење тактичког ракетног система „искандер“ за лансирање нуклеарног оружја, саопштило је белоруско Министарство одбране.

Бразилски председник Лула да Силва поново позива на дијалог, као једини начин за решење украјинске кризе. Током посете Лисабону дочекали су га демонстранти, незадовољни његовим ставом да Запад треба да престане да наоружава Украјину.

У руском граду Белгороду, близу границе с Украјином, успешно је уклоњена авионска бомба, коју је пре два дана случајно испустио руски борбени авион. Током уклањања експлозива евакуисано је три хиљаде људи из 17 стамбених зграда.

Решено је и питање извоза руског жита и ђубрива, након претње Москве да ће блокирати продужење прехрамбеног споразума с Кијевом и Уједињеним нацијама. Из Летоније је у Кенију послата прва партија руског минералног ђубрива, које су произвеле руске компаније под санкцијама Европске уније.

 

Извор: РТС

Ознаке