Свет

УЗБУНА! Нападнут амерички конвој, отворена ватра!

Блинкен пронашао кривце

Амерички дипломатски конвој нашао се под ватром у Судану, саопштио је данас државни секретар САД Ентони Блинкен, наводећи да први извештаји сугеришу да су за то одговорене трупе повезане са паравојним Снагама за брзу подршку (РСФ).

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У Судану бесне оружани сукоби између војних јединица лојалних генералу Абделу Фатаху ал-Бурхану, шефу прелазног владајуц́ег Сувереног савета Судана, и паравојних Снага за брзу подршку (РСФ), које предводи генерал Мохамед Хамдан Дагало, познат као Хемедти, који је и заменик шефа Савета.

Амерички државни секретар је саопштио да је о инциденту, који се догодио у понедељак, телефоном разговарао одвојено са Бурханом и Дагалом и поручио да је било какво угрожавање безбедности америчких дипломата неприхватљиво, преноси Ројтерс.

Блинкен, који присуствује састанку Групе седам у Јапану, нагласио је хитност постизања примирја, саопштио је Стејт департмент.

Највише дипломате из целог света настоје да посредују у постизању примирја у Судану, а Савет безбедности требало би да расправља о кризи, након што је према УН, намање 185 људи убијено, а 1.800 је рањено од почетка сукоба у суботу.

 

 

Извор: Srbija Danas