Србија

ВЕОМА ОПАСАН ВИРУС У СРБИЈИ! Регистрован је у ОВА ТРИ ГРАДА!

Од почетка 2023. године до 20.4.2023. године на територији Републике Србије регистровано је укупно 48 случајева морбила.

На територији Смедерева, где је пријављена епидемија 12.1.2023. године, регистрована су 43 случаја морбила, два случаја пријављена су на територији Новог Сада и три на територији Београда.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Највећи број оболелих чине деца млађа од две године (55,3%) и старији од 20 година (34%). Од укупног броја оболелих 93,6% је невакцинисано или непознатог вакциналног статуса. Компликација у виду упале плућа била је присутна код двоје оболеле деце.

Од 11.1.2023. године на снази су пооштрене мере епидемиолошког надзора над малим богињама на територији Републике Србије у складу са Планом активности за одстрањивање ове болести у земљи (пријава сумње, лабораторијска дијагностика, изолација и лечење оболелих, здравствени надзор, епидемиолошки надзор, вакцинација невакцинисаних и непотпуно вакцинисаних лица, вакцинација осетљивих лица из контакта унутар 72 сата).

Имајући у виду наведене околности, период заразности, сезоност, остварене контакте, мере пооштреног надзора треба спроводити до даљњег, односно најмање до истека периода двоструке максималне инкубације од последњег регистрованог случаја, а у складу са проценом епидемиолошке ситуације у жаришту епидемије, односно на територији Републике.

Како др Стевановић наводи, морбиле могу бити озбиљне у свим старосним групама.

“Има неколико група за које постоји већа вероватноћа да ће патити од компликација морбила. У питању су деца млађа од пет година, одрасли старији од 20 година, труднице и људи са компромитованим имунолошким системом, као што су урођене и стечене имонудефицијенције, малигне болести, као што су леукемије или ХИВ, деца на имуносупресивној терапији”, рекао је он у разговору за наш портал.

Др Стевановић сматра да је најбољи начин да се боримо против морбила ММР вакцина.

“Како бисте и ви учествовали у спречавању епидемије малих богиња (морбила), разговарајте са својим изабраним лекаром о вакцини против малих богиња, заушки и рубеоле, познатијој као ММР вакцина. Уобичајене компликације које се могу јавити услед малих богиња су инфекције уха, дијареја. Међутим, када су мале богиње у питању, често се јављају и тешке компликације код деце и одраслих. У веће компликације спадају пнеумонија (инфекција плућа) и енцефалитис (запаљење мозга које се манифестује отоком). Када је хоспитализација у питању, отприлике једна од пет невакцинисаних особа које оболе од морбила буде хоспитализовано“, рекао је наш саговорник.

Како статистика показује, једно од 20 детета заражених овим вирусом оболи од упале плућа, што је најчешћи узрок смрти од малих богиња.

С обзиром на то да мале богиње најчешће погађају децу, неопходно је бити трезвен и знати да исте изазивају озбиљне здравствене компликације, посебно код деце млађе од 5 година. Не постоји начин да унапред знате тежину симптома које ће ваше дете искусити.

 

Извор: Б92