Русија

ЗАБИЛИ НАМ НОЖ У ЛЕЂА, ТО НЕЋЕ ПРОЋИ НЕКАЖЊЕНО! Кремљ бесан

Јермени су најавили да ће ухапсити Владимира Путина уколико крочи на њихово тло.

„Јермени забили нож у леђа Русији. Али такво понашање неће проћи некажњено“, реакција је Кремља на најаве које стижу из Јерменије да ће ухапсити председника Владимира Путина ако се појави у њиховој земљи. Из руске перспективе, ово је дрска провокација, пошто су ове две земље формално савезници, што у стварности значи да су Јермени до сада били подложни Русији, као и већина држава наследница Совјетског Савеза.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У складу са уставом

Прошле недеље је Уставни суд Јерменије прогласио да је Римски статут Међународног кривичног суда у Хагу (МКС) компатибилан са уставом земље, отварајући пут за његову ратификацију. Јерменске уставне судије објавиле су одлуку недељу дана након што је Међународни кривични суд издао налог за хапшење руског председника Владимира Путина, прогласивши га кривим за незаконито депортовање хиљада деце из Украјине. Издавање потернице значи да би Путин могао да буде ухапшен ако отпутује у било коју државу чланицу Међународног кривичног суда.

Владајућа партија Јерменије је након тога упозорила да, ако Путин дође, земља неће имати другог избора него да га ухапси. „Ако Путин дође у Јерменију, треба га ухапсити. Боље да остане у својој земљи“, најавио је Гагик Мелкоњан, посланик у Јерменској народној скупштини, у интервјуу за портал „Москва тајмс“. „Ако ратификујемо споразум са МКС, онда морамо да испунимо своје обавезе. Нека Русија реши своје проблеме са Украјином“, објаснио је Мелкоњан, преноси Јутарњи.хр.

Међународни кривични суд издао је налог за хапшење Путина због ратних злочина у Украјини, посебно због његове наводне умешаности у илегалну депортацију деце из Украјине. Али МКС нема овлашћења да спроводи своје налоге, а пошто Русија не признаје јурисдикцију суда, велики део његове примене зависиће од спремности других земаља да се умешају ако се Путин нађе на њиховој територији. Међу земљама које су најавиле да ће ухапсити руског председника ако крочи на њихово тло су Немачка, Ирска, Аустрија и Хрватска, подсећа Бизнис инсајдер.

Москва и Јевереван

Одлука владајуће партије у Јерменији је у оштрој супротности са осталим савезницима Кремља који не одступају од лојалности Москви. Мађарска, која одржава блиске везе са Русијом, најавила је да неће применити налог за хапшење МКС, као што је то урадила Кина. С друге стране, иако је Јерменија технички руски савезник – као део Организације уговора о колективној безбедности (ОДКБ) – одлука Јеревана је само последњи показатељ да је земља спремна да преузме ствари у своје руке и да Путина позове на одговорност.

Везе Москве са Јереваном су се погоршале последњих месеци. Јермени тврде да је одговорност на Русији, која није помогла у одржавању примирја између њих и Азербејџана у региону Нагорно-Карабаха – региону Азербејџана који насељавају Јермени. Азери су победили јерменску војску која је очекивала помоћ од Руса, али се то није догодило.

Руске мировне снаге, према оптужбама из Јерменије, нису интервенисале да прекину делимичну блокаду Нагорно-Карабаха од стране азербејџанских снага. Русија има споразум о међусобној одбрани са Јерменијом и традиционално је моћан играч у региону Јужног Кавказа, али се последњих година суочава са све већом конкуренцијом за утицај из Сједињених Држава, Европске уније и Турске.

Одговор Кремља

Подразумева се да није требало чекати одговор Кремља. РИА, руска државна новинска агенција, цитирала је извор из руског министарства спољних послова који је рекао да Москва сматра јерменске планове „неприхватљивим“.

Русија је упозорила Јереван на „изузетно негативне последице“ по билатералне односе ако се настави са планом, који би морао да ратификује јерменски парламент након што га одобри уставни суд. „Москва сматра да су планови званичног Јеревана да приступи Римском статуту Међународног кривичног суда апсолутно неприхватљиви с обзиром на недавне незаконите и правно неважеће наредбе МКС-а против руског руководства“, рекао је извор из руског министарства спољних послова, а преноси РИА.

 

 

 

 

 

 

Извор: МОНДО

Ознаке