Русија

ЗАШТО ПУТИН ПРАТИ ИЗБОРЕ НА БАЛКАНУ? Украјина такође гледа у комшилук Србије! Ево шта се спрема

Данас грађани Бугарске излазе на пете изборе у последње две године, а руском председнику Владимиру Путину ће ванредни парламентарни избори у овој земљи бити посебно важни.

Грађани Бугарске 2. априла излазе на нове ванредне парламентарне изборе. То ће бити чак пети избори у последње две године у Бугарској и грађани ће бирати између Бојка Борисова и Кирила Петкова, а ови избори ће бити посебно важни председнику Руске Федерације Владимиру Путину, пише „Њузвик“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Бугарска је члан НАТО савеза од 2004, а Европске уније од 2007. године, али добар део јавности је наклоњен Русији упркос рату у Украјини који је почео 24. фебруара 2022. године. Русофилија, висок степен корупциј и председник државе Румен Радев који наводно гаји симпатије према Кремљу – ово су разлози због којих ће Путин помно пратити изборе и тражити прилику да унесе раздор у западне силе које су уједињене у подршци Украјини.

Према истраживању портала „Политицо“, оба бугарска кандидата важе за „прозападне“ који су такође аутоматски и „проукрајински“. Обојица тренутно стоје на око 26 одсто подршке у народу. Зашто је Бугарска толико важна и западу и Русији? Један од важнијих разлога јесте производња муниције. Извоз муниције из Бугарске у Украјину представља значајну подршку Кијеву и од сутрашњих избора зависи доста тога.

Ко год да оствари победу на ванредним парламентарним изборима, мораће да се бори са бугарским председником Руменом Радевом који је бивши начелник бугарске авијације, био је пилот у МИГ-29 авиону, и наводно је добар пријатељ Владимира Путина. Радев такоже важи за једног од најважнијих сарадника Путина на целом западу.

Мишљење јавности о рату у Украјини

У новембру 2022. године вршено је истраживање јавног мњења на основу којег је установљено да око 48 одсто грађана Бугарске има неутралан став према рату у Украјини. Око 23 одсто подржава Украјину, док око 21 одсто нације подржава Руску Федерацију. Такође, влада негативан став у јавности према увођењу санкција Русији. Војна помоћ Украјини такође не наилази на велику подршку и због тога политичари мењају дискурс са намером да одрже добар однос са Москвом у наредном периоду.

 

 

 

 

 

 

Извор: МОНДО