Свет

ЗЕЛЕНСКИ У НЕВЕРИЦИ! Обећано ОРУЖЈЕ за победу над Русима можда НИКАДА И НЕ СТИГНЕ?

Војни кругови у Бриселу доводе у питање имплементацију плана, према којем би ЕУ требало да пребаци Украјини милион граната калибра 155 мм, објавио је немачки лист Велт ам зонтаг.

Како наводи издање, реч је о плану према којем 17 земаља удружења, заједно са Норвешком , жели да пребаци муницију у Кијев у наредних 12 месеци.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Војске ових земаља морају слати гранате из својих залиха, примајући надокнаду из фондова ЕУ. За то се издваја милијарду евра, а исти износ ЕУ планира да издвоји и за заједничку набавку нове муниције, наводи се у материјалу.

Али они који знају „сумњају да ће план успети“, наводи лист.

„У бриселским војним круговима кажу да је мало вероватно да ће бити прикупљено милион граната. Барем не у року од годину дана“, наводи се у чланку.

Преговори међу странкама су тешки, реч је о „моћи, сујети и националним интересима“, пише немачки лист.

Према писању листа, неке земље ЕУ желе да наруче артиљеријске гранате преко Европске одбрамбене агенције (ЕДА), док се друге томе противе.

Најосетљивије питање је могућност куповине граната ван Европе : на пример, таквом сценарију се противи Француска , која би више волела да наруџбине прима сопствена одбрамбена индустрија, док Грчка и Кипар страхују да ће поруџбине ићи турским произвођачима.

 

 

 

 

 

 

Извор: информер.рс/риа

Ознаке