Свет

ЖЕСТОКО! Пољска изневерила Украјину, да ли је могуће да су ово урадили?

Један од највећих савезника Украјине у рату са Русијом недавно је задао Кијеву ударац какав нико није очекивао. Пољска је, уз Мађарску и Словачку, одлучила да забрани увоз житарица и друге хране из Украјине, све у циљу заштите домаћег пољопривредног сектора.

Шокиран овим потезом, званчни Кијев је истакао да једностране драстичне акције неће решити ситуацију, чиме је направљен велики раскол између Украјине и земље која јој је највише помагала од почетка рата у фебруару 2022. године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Забрана

Прво су Пољска и Мађарска забраниле увоз житарица и друге хране из суседне Украјине, саопштиле су у суботу владе две земље, након повећаног снабдевања региона житарицама по сниженим ценама.

Украјина је изразила жаљење због одлуке Пољске, рекавши да „решавање разних питања једностраним драстичним акцијама неће убрзати позитивно решавање ситуације“.

Након што је руска инвазија блокирала неке црноморске луке, велике количине украјинског жита, јефтинијег од оног које је произведено у Европској унији, завршио је у централноевропским државама, због логистичких уских грла снабдевања, што је подигло цене производа локалних пољопривредника.

Пољска забрана увоза украјинског жита и остале хране ће се такође примењивати и на транзит тих производа кроз Пољску, рекао је министар за развој и технологију Валдемар Буда.

„Забрана је потпуна, укључујући и забрану транзита кроз Пољску“, навео је Буда на Твитеру, додајући да ће се са Кијевом одржати разговори кроз које ће покушати да се дође до решења да роба само пролази кроз Пољску и да не завршава на локалном тржишту.

Бурна реакција Украјине

Реагујући на неочекивану одлуку Пољске, украјинско министарство аграрне политике и хране саопштило је да је пољска забрана у супротности са постојећим билатералним споразумима о извозу, и позвала на разговоре да се то питање реши.

„Разумемо да су пољски пољопривредници у тешкој ситуацији, али треба нагласити да су украјински фармери у овом тренутку у најтежој ситуацији“, наводи се у саопштењу.

Убрзо, праксу Пољске и Мађарске наставила је суседна Словачка. Тако је канцеларија Владе Републике Словачке саопштила да ће земља привремено обуставити увоз житарица и других производа из Украјине.

Словачки пољопривредници не могу да се такмиче са увозом јефтиног украјинског жита, што може проузроковати егзистенцијалне проблеме, навела је словачка Правда.

Министарство пољопривреде и руралног развоја саопштило је да је на нивоу владе потребно увести строже мере за регулисање увоза робе из Украјине.

Министарство је упозорило да је исцрпело све законске опције за регулисање увоза из Украјине уз одржавање коридора солидарности, који су првобитно били намењени за извоз житарица у треће земље.

Међутим, велике количине житарица завршавају у европским складиштима и изазивају дестабилизацију тржишта у земљама чланицама ЕУ.

ЕУ ове недеље на хитном састанку

Изасланици земаља чланица ЕУ разговараће ове недеље у Бриселу о мерама које су предузеле Мађарска и Пољска да би забраниле увоз житарица и друге хране из Украјине.

Говорећи под условом анонимност, високи званичник ЕУ је рекао да ниске глобалне цене и мала потражња значе да жито остаје у ЕУ уместо да буде продато трећим земљама.

Велика понуда житарица је постала проблем за владајући пољску странку Права и правде у овој изборној години.

„Постоји проблем и очекујемо да ће Комисија изаћи са неким предлогом. Видећемо шта можемо да урадимо у наредних неколико недеља или месеци“, рекао је неименовани званичник.

Украјински председник Владимир Зеленски није се оглашавао по овом питању, али је познато да је од почетка рата у Украјини управо Пољска представљала неку врсту командног центра преко ког је помоћ са свих страна стизала у Украјину, због чега овај потез представља изненађење за Кијев.

 

 

Извор: Курир