Свет

ЗВАНИЧНО САОПШТЕНО: Дошао је тај тренутак време је да Амерички војници иду кући?

БЕРЛИН мора да раскине са својим „односом екстремног подаништва“ према Америци и њеној спољној политици обележеној кршењем међународног права, изјавила је Севим Дагделен, заменица шефа посланичке групе Левице у Бундестагу.

Немачка мора да захтева да се америчке снаге повуку заједно са својим нуклеарним оружјем, додала је она.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– После 78 година, време је да амерички војници оду кући – истакла је Дагделен на скупу поводом 75. годишњице Маршаловог плана додајући да „америчке војне базе делују као ванземаљске зоне у којима не важи немачки устав“.

Вашингтон користи своје базе у Немачкој за вођење ратова у иностранству и покретање „смртоносних удара беспилотним летелицама“, рекла је Дагделен, додајући да неке од тих акција подразумевају кршење међународног права.

Она је такође критиковала редовне састанке НАТО-а у америчкој ваздухопловној бази Рамштајн у Немачкој, где се разговара о војној помоћи Кијеву., пренео је РТ Балкан.

– Вашингтон је домаћин ових конференција као да је окупациони статут још на снази – навела је Дагделен и истакла да је Берлин испоруком немачких тенкова „леопард“ Украјини дозволио САД да ставе Немачку „на прву линију ватре“.

Немачки законодавци донели су одлуку о повлачењу америчког нуклеарног оружја 2010. године, али то оружје је и даље на месту, подсетила је посланица понављајући да „америчко нуклеарно оружје мора да нестане“.

– Америчка администрација оставља утисак да не жели савезнике, већ само лојалне вазале – рекла је она указујући на немар Америке према интересима и захтевима својих партнера.

Како наводи Дагделен, право пријатељство, са друге стране, треба да се заснива на међусобном поштовању људских и међународног права.

Немачка је прва у Европи по броју стационираног америчког војног особља. Од 2022. године се у тој држави налази више од 35.000 америчких војника, што далеко премашује број од 12.000 војника, колико је стационирано у „другопласираној“ Италији.

 

Извор: Новости