Србија

УЗБУНА НА КИМ – ОДЈЕКУЈУ СИРЕНЕ: Ситуација је напета (ВИДЕО)

Испред зграде општине Звечан, као и Зубиног Потока и Лепосавића присутне су јаке снаге тзв. косовске и специјалне полиције са шлемовима и под пуном борбеном опремом

У Лепосавићу је развучена бодљикава жица, јавља Косово-онлине, док су се у Звечану огласиле сирене за узбуну око 7.15 часова.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Патроле Кфора блокирале су јутрос за аутомобилски саобраћај улице која води до зграде општине Зубин Поток, па се до општине може само пешке.

10.53 – Грађани Звечана пустили возило Кфора да се повуче
Окупљени грађани су пропустили возило Кфора да се повуче из масе.

10.34 – Срби објаснили окупатору где се налази
У Звечану и даље напето испред зграде општине. Окупљени Срби захтевају да се специјална полиција повуче, узвикују „идите, идите“ и „ово је Србија“.

Срби су најпре поставили српску тробојку на блиндирано возило РОСУ испред општине Звечан. Затим су на возилу исписали 4С, показујући тако окупатпру где се налази, на српској земљи и у српској држави.

10.20 – Срби у Лепосавићу певају косовске песме
У Лепосавићу је тренутно мирна, али напета ситуација. Лажни градоначелник налази се у згради општине.

Срби су и даље окупљени испред зграде Општине и певају косовске песме. Војници Кфора налазе се у кругу центра Лепосавића.

10.03 – Срби упутили два захтефа КФОР-у
Горан Ракић је у име представника Српске листе и окупљеног народа затражио да се специјалци Росу повуку из и испред зграде општине и да се ситуација врати на пређашње стање, да би се окупљени народ повукао. Ово је тражено од представника КФОР-а.

Други захтев Срба је да лажни Куртијев градоначелник не долази у зграду општине.

Ракић је позвао окупљене да нико не реагује и не дира војнике КФОР-а.

– Не идемо одавде док се наша два захтева не испуне – поручили су окупљени.

9.33 – У току састанци представника КФОР-а и тзв. косовске полиције
У зградама општина у Звечану, Лепосавићу и Зубином Потоку у току су састанци представника КФОР-а и тзв. специјалне косовске полиције, након што су Српска листа и окупљени грађани изнели своје захтеве.

Грађани и њихови представници чекају испред зграда општина.

Представници Српске листе траже да се повуку специјалци Росу и да остане КФОР. Грађани захтевају да се склони застава тзв. Косова и постави српска застава.

9.22 – Срби поставили српску тробојку на возило РОСУ
Окупљени грађани поставили српску тробојку на блиндирано возило Росу испред опстине Звечан.

9.13 – „Ту смо да им поручимо да уклоне дуге цеви“
Председник општине Звечан Драгиша Миловић јутрос је рекао да се народ окупио да поручи специјалцима Росу да им ту није место и да је ово окупација. Он је додао да „Звечан овако нешто није запамтио“.

Миловић је додао да „због њих више од хиљаду ђака данас није у школи“.

– Ту смо да им поручимо да уклоне дуге цеви – рекао је Миловић.

Он је запитао Еулекс како реагују на уклањање заставе УН са зграде општине, која је склоњена као и српска застава.

Миловић је замолио грађане да остану мирни и рекао да „ниједан камичак не сме да полети према специјалцима, јер они раде свој посао, а неко други их је инструисао“.

8.56 – У Звечану и даље напето
У Звечану је и даље напето испред зграде општине. Окупљени Срби захтевају да се специјална полиција повуче. Узвикују „идите, идите“ и „ово је Србија“.

8.51 – Расте број окупљених грађана у Лепосавићу
Број окупљених грађана на улицама Лепосавића расте из минута у минут, сада се на улицама налази неколико хиљада људи.

8.46 – Дачић: Нећемо дозволити српске жртве због неспремности међународне заједнице
Шеф српске дипломатије Ивица Дачић рекао је за РТС да смо месецима у ескалацији због неодговорног понашања Аљбина Куртија које проузрокује конфликтне ситуације.

Коментаришући долазак КФОР-а испред зграда општина на северу КиМ, Дачић је рекао да је задатак КФОР-а био да онемогући једнострани акт Приштине, а не да брани запосленима улазаку зграде.

– Они сада чувају градоначелнике под изговором очувања мира. Изгледа да их чувају од власника зграда, Срба, од оних који ту раде, који су ту запослени. Не могу у српским општинама да буду градоначелници које Срби нису изабрали – рекао је Дачић.

Истакао је да су оружане снаге Србије у стању приправности.

– Да дозволимо српске жртве због неспремности међународне заједнице и ратног авантуризма Куртија, то нећемо дозволити – поручио је Дачић.

8.34 – Одаловић: Курти чини све да унесе већу несигурност међу Србима
Председник Комисије Владе Србије за нестала лица Вељко Одаловић оценио је да Аљбин Курти у континуитету дестабилизује ситуацију на Косову и Метохији, изазива, провоцира, злоупотребљава све што може да би унео што већу несигурност на северу КиМ и међу свим Србима.

Према његовим речима поново се користи иста или слична реторика из центара који Куртија врло често позивају да не ради нешто што је већ урадио.

– То су и Квинта, САД и ЕУ. Не знам више ко се све није огласио ових дана да каже да је то нешто што не одобравају и што се није договорено, али нема ниједне последице. Зграде су окупиране. Да ли је неко позвао косовске полицијске службенике или оне који су у зградама да их напусте и да се врате где су били ? Није, нико – указао је Одаловић за РТС.

Он истиче да је „овај дан врло неизвестан“ и изазива велику забринутост и наглашава да су ово непроспаване ноћи Срба на простору Косова и Метохије јер није се очекивала оваква бруталност и није се очекивао овај ред потеза.

Одаловић оцењује да је највећа грешка међународне заједнице то што је себи дала за право да резултате избора које су Срби бојкотовали прогласи легалним.

8.27 – Мештани Зубиног Потока узнемирени: Каква је ово демократија?
Мештани Зубиног Потока огорчени су блокадом општине од стране Кфора и тзв. косовске полиције, кажу да је ситуација узнемиравајућа и да народ није заслужио да се овако нешто догађа.

Срђан Вуловић и Мирјана Вучетић покушали су да разговарају са припадницима полиције. Они су затражили да се општина ослободи, јер не желе касарну, и поручили да ће долазити сваки дан.

8.21 Специјалци се повукли у зграду општине у Звечану
Припадници Кфора су распоређени испред зграде општине, док су се специјалци тренутно повукли у зграду Општине. Више хиљада градјана на улицама Звечана мирно протестује и чека одговор на своје захтеве. Ту су представници Српске листе бивши градонацелници општина Северна Митровица и Звечан, Милан Радојевић и Драгиша Миловић.

8.05 – Ховенијер позвао градоначелнике са севера Косова на састанак
Градоначелници северних општина добили су синоћ позив за састанак од америчког амбасадора на Косову Џефрија Ховенијера, јавља Национале.

Градоначелник општине Звечан Иљир Пеци истакао је да ће састанак бити одржан у 9 часова у Приштини наводећи да није саопштен разлог због којег су позвани, и да ће о свему бити обавештени током састанка.

7.49 – Горан Ракић се обратио припадницима КФОР-а
Председник Српске листе Горан Ракић обратио се припадницима Кфора у Звечану:

– Ово је зграда општине, народна зграда, где раде наше породице и остаћемо овде. Они који су непозељни треба да оду. Ако желите да одете, направићемо вам место да прођете.

7.44 – Огласио се Ричард Гренел
Бивши специјални изасланик САД за дијалог Ричард Гренел огласио се на Твитеру и истакао да се од мира и напретка на КиМ дошло се до хаоса и окупације.

7.30 – Представници Српске листе стигли у Звечан
Представњици Српске листе Горан Ракић, Игор Симић и Драгиша Миловић стигли су у Звечан и преговарају са тзв. косовском полицијом, која је бацила сузавац на грађане који су се окупили код зграде општине.

7.16 – Куртијева полиција бацила сузавац
Запослени у локалној самоуправи у Звечану пробили су први кордон Кфорових војника, нико их није заустављао. Дошли су до зграде општине, покушали да уђу, али полиција их је зауставила на самом улазу и у више покушаја да се пробију унутар зграде полиција је искористила сузавац.

7.15 – Огласиле се сирене у Звечану
7.00 – Грађани се окупљају у великом броју
Срби се у великом броју окупљају испред зграда општине Звечан, Лепосавић и Зубин Поток, Са грађанима су челни људи Српске листе. Ситуација је веома напета.

Да подсетимо, школе на северу Косова јутрос не раде због новонастале безбедносне ситуације и огромног присуства тзв. косовске полиције која је у петак насилно упала у зграде општина Звечан, Зубин Поток и Лепосавић.

Велики број припадника Кфора распоређен је јутрос у близини главног моста на Ибру, који дели Северну и Јужну Митровицу, као и у близини општинске зграде у Звечану.

Припадници италијанског дела Кфора се налазе на улазу у Бошњачку махалу, где су се распоредили од раних јутарњих сати. Присутно је неколико џипова и камиона са више од 100 војника.

Екипа Косово онлајна која је на лицу места јавља да је у близини општине Звечан такође присутан велики број приопадника Кфора пољског контигента, који чине први прстен „обезбеђења“ око зграде општине. Иза њих се код саме општинске зграде налазе припадници косовске полиције.

Кфор је опремљен опремом за разбијање демонстрација. Срби се у великом броју окупљају испред згарде општине Звечан, Лепосавић и Зубин Поток.

Извор: Информер