Свет Србија

АМЕРИЧКИ ГЕНЕРАЛИ У ШОКУ – ЧУДО УСРЕД ОХАЈА: Србин је најбољи ратник на свету

Такмичење „Најбољи ратник“ окупило је у Охају припаднике националних гарди из седам држава САД, а учествовала је и трочлана екипа из Србије.

Амерички генерали били су изненађени када је требало да уруче признање победнику војног такмичења „Најбољи ратник“ у САД. Наиме, уместо да награду дају неком од бројних учесника из Националне гарде, прво место је освојио подофицир Војске Србије, водник прве класе Иван Јеремић, пише „Политика“.

Он је припадник 72. бригаде за специјалне операције, прецизније речено батаљона за специјалне операције „Грифони“ – 82. чете речних диверзаната.

Овај Београђанин иза себе има војну каријеру дугу 13 година и цео досадашњи век је провео у поменутој славној бригади, ронилац је и падобранац. Активан је у војним спортским дисциплинама које су под покровитељством Међународног савета за војне спортове, а такође и у цивилству у активностима у којима долази до изражаја издржљивост, као што је на пример полумаратон, преноси даље Раша тудеј Балкан.

Такмичење „Најбољи ратник“ на коме је Јеремић победио окупило је у Охају припаднике националних гарди из седам држава САД. Учествовала је и трочлана екипа из Србије, коју су уз Јеремића чинила и двојица његових колега, један из његове јединице, а други из Одреда посебне намене „Кобре“.

Такмичење траје пет дана, а војници су одмерили снаге у гађању под оптерећењем, пливању у униформи, провери физичких способности, познавању (склапању и расклапању) наоружања, тактичкој медицини, позивању ватрене подршке (на симулатору), оријентацији на земљишту и гађању из пиштоља и аутоматске пушке.

„Најтежи део је био марш дуг нешто више од 19 километара, са теретом од 20 килограма и пушком. Терен је био нераван, све време смо трчали“, истиче Јеремић. Он је тај задатак обавио први, стигавши на циљ за сат и 53 минута, а свако време испод два сата сматра се изузетним успехом.

На такмичењу су се наши војници срели и са оружјем које не користе у свакодневном раду, као што је пиштољ „сиг сауер М-17“, аутоматска пушка М-4, лаки митраљез М-249, тешки митраљез М-240 и митраљез „бровинг М-2“.

Иван је био у прилици да за један дан увежба расклапање овог оружја и током свог наступа освоји прво место у овој дисциплини. „Победа није само моја, радили смо као тим“, поручио је Јеремић.

Извор: РТ.РС

НАЈЧИТАНИЈЕ

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

јун 2023.
П У С Ч П С Н
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930