Издвајамо Православље

ДАНАС ЈЕ ДУХОВСКИ ПОНЕДЕЉАК: Нипошто не радите ово…

Православне цркве се испуњавају травом и цвећем од кога се плету венчићи

Као јуче и данас је велико црвено слово. Српска православна црква и верници прослављају други дан једног од највећих празника који знамо као Духови, Тројица или Силазак Светог Духа на Апостоле.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Духови, Тројица, Силазак Светог Духа на Апостоле је празник који представља рођендан хришћанске цркве, а слави се 50. дан после Васкрса, па се зове и Педесетница. После Христовог вазнесења ученици су остали у Јерусалиму и у једној соби на Сиону често су се окупљали и заједно се молили Богу очекујући с нестрпљењем обећанога Утешитеља, Духа Светога, који од Оца исходи.

Место Јуде Искариотског међу дванаесторицом, коцком је било попуњено место – Матијом. На Педесетницу сви су били заједно, кад хука испуни сву кућу и показаше се огњени језици који се спустише на сваког од апостола.

Изашавши на кров од куће, проговорили су и проповедали окупљеном народу језицима које до тада нису знали, тако да су их сви окупљени, чак и иноверни, разумели. Три хиљаде људи на овај дан поверовало је проповеди апостола и крстило се.

Овај дан се сматра даном рођења Цркве Христове.

Како су на празник Педесетнице Јевреји, значи и апостоли у ону Педесетницу, украшавали своје куће грањем, цвећем и травом подсећајући се на време кад су после ропства лутали са Мојсијем по пустињи и живели у колибама од грања и лишћа, и данас се на празник Силаска Светог Духа на апостоле православне цркве испуњавају травом и цвећем од кога се плету венчићи.

Народна веровања на овај дан су различита у различитим крајевима Србије, међутим има неких која се “поклапају”. Верује се, наиме, да ће оне девојке које се умију водом у којој је стајало цвеће од којег се плету венчићи, преко целе године имати чисто и бело лице.

Мушкарци, пак који од девојке буду даривани венчићем, према народном веровању у Источној Србији, годину ће завршити као младожење.

На други дан Духова нипошто ништа у кући не сме да се обавља од тежих послова, нити са иглом, јер се овакво понашање сматра непоштовањем апостола и светаца и не обраћањем пажње на њихове речи.

У Западној Србији, пак, обичај је да се на овај дан укућани сете преминулих у тој години и приреде им симболичну трпезу како би сачували дом од злих сила!

Духови се празнују три дана.

Два дана раније, пре Духова, на гробљу се одржавају такозване отворене задушнице. Верује се да се у том периоду “отварају” гробови и да се може разговарати са мртвима.

Обичај је и да се на самој хумци послужује храна (панаија) за душу умрлог.

 

Извор: Телеграф.рс