Србија

ПОСКУПЕЛО ГОРИВО: Ово су нове цене дизела и бензина за наредних седам дана

Чини се да сезона и глобално већа тражња за горивом лагано узимају данак. Јутрос нове вести и нове цене и дизела и бензина.

Литар евродизела ће од данас од 15 часова до следећег петка у исто време на пумпама максимално коштати 184 динара, а бензина европремијум БМБ 178 динара, пише „Блиц Бизнис“. И дизел и бензин су поскупели за по два динара, али може се рећи да и даље имамо добре вести имајући у виду да смо дизел плаћали и по 220 динара за литар пре само 6 месеци.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Барелом на европском тржишту с почетка године трговало се и по цени од 117 долара, а ових дана барел је на ниову од око 76 долара у просеку. Готово сваки дан мењала се цена горива. Пад цене на светским берзама који смо до скора гледали пратило је и српско тржиште, а сада би глобално већа тражња, која ће очекује већ од јуна, могла донети и нове, веће цене.

„Цена горива ће бити већа“

Небојша Атанацковић, почасни председник Уније послодаваца Србије каже за „Блиц Бизнис“ да је с обзиром на кризу, која је и даље присутна у светским размерама, али и због повећања тражње нафте из Кине која је велики купац, дошло до неочекивано ниске цене сирове нафте, што се са закашњењем одразило на цене нафте и код нас. Овакво стање, како каже, могло би да се настави још неко време, а онда би требало очекивати и обрт.

– Очекивано је да ће у наредном периоду цена горива наставити да пада, бар још мало, а затим на лето, због повећања потражње за сировом нафтом у северној хемисфери може се очекивати неки благ раст цене. Успели смо да од оних цена које смо имали недавно, дођемо на нешто што је релативно прихватљиво. Мислим да ће се тако задржати и до краја године, јер сада се прави баланс између потрошње сирове нафте и нафтних деривата а тиме и производње – каже Атанацковић.

Извор: Блиц Бизнис