Русија

Путин потписао

Руски председник Владимир Путин потписао је данас закон којим је предвиђена могућност да осуђеници буду позвани на војну службу по уговору.

У документу се наводи да се тим законом утврђују правне гаранције и основ за ослобађање од кривичне одговорности особа позваних ради мобилизације, које закључе уговор о служењу војног рока у Оружаним снагама Руске Федерације, објављено је на званичном порталу правних информација, преносе Известија.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Додаје се да се закон примењује на особе које су починила кривична дела мале или средње тежине, која имају кривични досије, осим за кривична дела против полног интегритета малолетника.

Закон такође предвиђа могућност склапања уговора са Оружаним снагама РФ за делимично способне грађане током периода мобилизације или рата.

Раније, 22. јуна, Министарство одбране Русије известило је да је у оквиру спровођења наредбе министра одбране Сергеја Шојгуа о утврђивању процедуре за организовање службених активности добровољачких организација, више од 20 формација добровољачког корпуса потписало уговоре са руским војним ресором.

Шојгу је истог дана обавестио Путина да је до сада по уговору регрутовано 114.000 људи и 52.000 добровољаца.

Извор: Танјуг

Ознаке