Свет Србија

САД ЗАДАЛЕ ТЕЖАК УДАРАЦ КУРТИЈУ: Бићеш персона нон грата, америчка војска се повлачи…

Сједињене Америчке Државе и Европска унија разматрају могућност изрицања казнених мера Косову у случају да не испуни своје обавезе, пишу медији.

То је наведено у документу америчке администрације у који је Јуроњуз Албанија имао увид.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Казнене мере, како се наводи, укључују санкције Аљбину Куртију и министру унутрашњих послова Џељаљу Свечљи, који би могли бити проглашени персонама нон грата „због тога што представљају претњу безбедности и миру“.

Прва фаза санкција тзв. Косову укључивала би замрзавање свих фондова ЕУ, заустављање процеса либерализације визног режима, процеса чланства у Савету Европе, као и замрзавање америчких фондова и других пројеката које финансира Запад, објавио је Јуроњуз Албанија, преноси Косово онлајн.

Друга фаза би био пасиван однос косовских савезника према кампањи Србије за непризнавање тзв. Косова, реорганизација међународног војног присуства и масовно смањење америчког контингента на тзв. Косову, као и искључење тзв. Косова из међународних организација.

У документу се каже да „трансатлантска заједница има виталну потребу да не дозволи кризу иза линија контакта са Русијом и да је постојало уверење да ће проблеми доћи од стране Србије, када је реч о француско-немачком плану, као најтврдоглавије и неконструктивне стране у дијалогу“.

„Нико није очекивао да ће Влада тзв. Косова бити која ће својим деловањем промовисати несигурност и подгревати сукобе и кризе“, наводи се у документу, преноси Јуроњуз Албанија.

У тексту се даље наводи да међународна заједница нема више стрпљења и захтева јасан одговор косовске владе да ли је партнер трансатлантској заједници или није.

„Бити партнер значи безусловно испуњавање свих обавеза, док непоштовање значи последице“, наводи се у тексту.

Осим критике актуелне косовске власти, у документу се критикује и косовска опозиција, која се оптужује да „не схвата озбиљност ситуације и стварну опасност за тзв. Косово“.

Указује се да опозиција мора да изађе са јасним ставом, ако се залаже за испуњавање обавеза тзв. Косова у процесу дијалога.

„То што опозиција то није урадила, уноси неповерење и пројектује опортунизам“, стоји у тексту.

На крају се каже да „ако тзв. Косово не испуни своје обавезе, ризикује будућност“.

Јуроњуз Албанија се обратио Европској комисији за коментар, са питањем да ли су упознати са овим документом и слажу ли се са таквим могућим мерама према Косову.

Извор: Косово онлајн