Занимљивости Србија

ЗА СРБЕ ЈЕ ОН ВИШЕ ОД ЦВЕТА: Ево шта симболизује црвени божур на Видовдан

Легенда говори да је косовски божур изникао на Газиместану после боја са Турцима 28. јуна 1389. године, из крви српских јунака.

Опојног слаткастог мириса и великих, раскошних, округлих пупољака препуних латица нанизаних у слојевима, божури су већ вековима једна од омиљених цветних врста и један од најчешће бираних украса дома.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према веровању у Срба, цветови божура су искључиво били беле боје све до битке на Косову, када су из земље натопљене крвљу косовских јунака никли црвени божури.

Због наводне лековитости косовског божура, која никада није до краја истражена, био је пред истребљењем. Веровало се да лечи епилепсију, па је због похлепе и лаковерности немилосрдно чупан из корена.

Косовски инат!

Земљиште на ком расту је кршевито и не делује плодно, али косовским божурима не смета да као из ината покажу раскош стабла и цветова и пурпурно црвене боје.

Легенда говори да је косовски божур изникао на Газиместану после боја са Турцима 28. јуна 1389. године, из крви српских јунака. И данас расте као ендемска врста само на том месту, а цвета у мају и јуну.

Чува дом од зла и децу

За овај прелепи и нама цвет са посебном симболиком везује се пуно тога. Верује се да корен божура привлачи срећу, па је пожељно гајити овај цвет у својој башти. Такође, божур чува и дом од зла. Осим што штити породицу и децу од негативне енергије, за овај цвет се везује симболика у љубавној магији.

У Кини се верује да божур чува брак

Кинеско веровање описује божур као цвет који позитивно утиче на хармоничан брак жене и мушкарца.

У народној медицини коришћен је код грчева и болова

Корен божура у народној медицини коришћен је за лечење грчева и то епилептичних, као и грчева мокраћне бешике и бубрега, менструалних и грчева код деце, неуралгије, епилепсије, бронхијалне астме, болести јетре-жутице, хормонских тегоба код жена за време циклуса…

УПОЗОРЕЊЕ: Цела биљка је отровна а нарочито цвет, па се препоручује велики опрез приликом брања. Алкалоид перегринин, којег највише има у цвету, изазива симптоме тровања: главобољу, тегобе с гутањем хране и пљувачке, јаке грчеве, надражај црева, поремећај вида и неосетљивост ногу. Божур у трудноћи треба избегавати у сваком облику.

Извор: Ало