Свет Србија

АГОНИЈА СРПСКЕ ПОРОДИЦЕ НА ЛЕТОВАЊУ У ГРЧКОЈ: Остали без дозволе и таблица, не знају како да се врате

Велика непријатност за српску породицу на летовању у Грчкој. Моле за помоћ на друштвеним мрежама како би нашли излаз из ситуације.

Српски туристи су се жалили да су због саобраћајног прекршаја остали без таблица и саобраћајне дозволе и да сада не знају како да се врате у Србију из Грчке будући да им истиче аранжман за летовање. Њихов апел за помоћ објављен је на Фејсбук страници “Ливе фром Грееце”, а пренела га је Ана Николић, администраторка групе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Она је написала у поруци: “Било је оваквих случајева већ. Казне за саобраћајне прекршаје су високе, а чини ми се да су на Касандри баш неумољиви око одузимања возачке дозволе. Искрено, не разумем како имају права да странцима одузму возачку и да ли је то скроз по закону, јер ми је невероватно да је тако нешто могуће”, написала је Николићева.

Како додаје, ово испод је порука од наших туриста, једне породице, а ми поруку преносимо у целости:

– Поздрав, молимо за инфо. Данас смо у Калитеи просли кроз црвено светло и добили смо казну 700 еура да платимо. Кад смо отисли у станицу да се јавимо скинули су нам и таблице са аута. Након што смо платили казну и упутили молбу за враћање таблица са доказима у уплати као и потврдом боокинга да нам је данас последњи дан аранжмана рекли су нам да дођемо сутра у 10 сати, а између редова да слободно кренемо за Србију, јер ће нам захтев бити одбијен.

Наводно уз тај розе папир написан алфабетом можемо да се вратимо истим аутом а такође одузета нам је саобраћајна и возачка дозвала. Имате ли неког искуства са тим? Да ли стварно можемо да путујемо без папира и таблица??? Стварно смо се измалтретирали треба нам помоћ, са децом смо. Ако имате неку инфо пишите”, објављено у поруци.

Објава је за кратко време прикупила бројне коментаре, а многи су се чудили како је уопште могуће да су наши људи направили тако озбиљан прекршај у иностранству.

– Мени је хит уопште проћи кроз црвено, угрозити саобраћај и остале учеснике у земљи ЕУ и онда очекивати несто слично као у насој земљи… Извините али ви сте онда потенцијална опасност у саобраћају – пише једна жена. Други су пак били благонаклонији и саветовали су да породица унајми адвоката.

– Вероватно кроз Грчку и мозете да возите са тим розе папиром. Проблем је шта кроз Македонију и кроз Србију. Адвокат значи по мени једина солуција. Нека је са срећом. Морам и ово да напишем. Људи, немојте осуђивати. Врућина је превелика. Троје деце вероватно пиште вриште позади. Можда је ауто испред прошао човек није ни погледао. Тако се мени десило у Београду. Важно је да нико није страдао – пише у коментару.

Иначе, овакве ситуације дешавале су се и прошле године, такође у Грчкој када се један Београђанин жалио на сличну ситуацију. Мондо је почетком јуна објавио детаљан водич о Грчким саобраћајним прописима, где се и спомиње да је казна за пролазак на црвено светло 700 евра. Казне и за остале прекршаје су такође папрене, а грчка полиција има право да вам одузме таблице, иако сте страни држављанин.

Шта каже грчки закон?

Према важећем саобраћајном закону који је на снази у Грчкој, толеранција на овај вид прекршаја је нулта, те сем новца, возачи остају и без таблице и без докумената.

Ово је нови ценовник за најчешће саобраћајне прекршаје:

Пролазак на стоп без засутављања – 700 евра

Пролазак на црвено светло – 700 евра

Бахата вожња – 700 евра

Недозвољено претицање – 80 евра

Прекорачење брзине до 20 км/х – 20 евра

Уколико прођете на црвено светло, платићете казну од 700 евра, али остаћете без возачке дозволе и без таблица на 20 дана.

Уз то, подсетник да највећи део путева по Грчкој иако има две траке и подсећа на аутопут, има ограничење од 100 километара на сат.

Међутим, оно што је многе изненадило, јесте једна новина која се односи на то да ће за поједине прекршаје због промене прописа бити укинута новчана казна, већ ће уместо ње доћи до скидања таблица и одузимања возачле дозволе на чак 60 дана.

Ова мера односи се на следеће прекршаје:

Коришћење мобилног телефона у току вожње

Невезивање сигуросног појаса

Уколико немате кацигу приликом вожње мотоцикла

Превоз детета у аутомобилу без дечијег седишта

Дакле, за ове прекршаје, у Грчкој ове године нећете платити никакву казну, међутим, ако вас тамошња полиција ухвати, одузеће вам возачку дозволу и регистарске таблице на 60 дана. Пример оваквог санкционисања

Извор: Srbija Danas