Србија

ЧУБРИЛО ОБЈАВИО ДЕТАЉНУ ПРОГНОЗУ: Суперћелијска олуја могућа на овај дан, након врућина град и олујни ветар

Фото: Инстаграм принтскрин

Данас ће се преко региона премештати хладан фронт доносећи грмљавинске пљускове, који ће понегде бити врло јаки те се за кратко време очекује и преко 15мм талога уз појаву града и врло јаког ветра, посебно у зони самог хладног фонта. Нестабилности ће најкасније стићи до самог југа и југоистока региона и тамо ће већи део дана бити врло топао, а тамо ће оне бити и најређе. Данашњи максимум од +23 на северозападу до око +33 на југоистоку региона, наводи у својој прогнози метеоролог Марко Чубрило.

Наиме, Републички хидрометеоролошки завод издао је рано јутрос упозорење за подручје Србије на временске непогоде.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како наводи се наводи на сајту РХМЗ, пљускови и грмљавина који се пре подне очекују на северу Војводине, а од послеподнева и у осталим крајевима, локално ће бити праћени градом и јаким или олујним ветром.

Према временској прогнози, већа количина падавина (20 до 40 мм, локално и више) прогнозира се у току вечери, пре свега у западној Србији, а затим у Шумадији и области око Западне и Велике Мораве са тенденцијом премештања падавинске зоне у првом делу ноћи даље на исток и југоисток.

Хрватски Државни хидрометеоролошки завод објавио је мапу невремена које је већ захватило подручје Хрватске и креће се ка Србији,.

Како истиче метеоролог Ђорђе Ђурић, невреме је захватило и Словенију, сада улази и у БиХ и Мађарску и креће се ка Србији. Он додаје да се прогнозирају падавине, локално може доћи и до појаве града, али није у питању ништа алармантно.

Стиже хладан фронт

Како наводи Чубрило, од понедељка до четвртка биће умерено топло и углавном претежно суво. Јутарњи минимуми од +15 до +21 степен Целзијуса, а дневни максимуми од +25 до +32 степена Целзијуса, што је у границама просека. Само се у ноћи ка среди и понегде у среду са премештањем врло слабог, хладног, фронта понегде очекују грмљавински пљускови и то углавном на северозападу региона.

– У четвртак ће се јак хладан фронт приближавати Алпима и испред њега ће се преко нас покренути веома топло струјање из северне Африке. Као последица тога у четвртак и петак ће максимуми бити у порасту и требали би се кретати од +30 до +38 степени Целзијуса. Како се очекује да тај хладни фронт услови у секунданру цикогенезу око 05.08. се рачуна на јаче погоршање времена. У последњих 24х модели више фаворизују секундарну циклогенезу над севером Италије или чак северним Јадраном уместо над Јонским морем као протеклих неколико дана – наводи Чубрило.

Од 5. августа очекује нас јаче погоршање уз грмљавинске пљускове и временске непогоде која ће прво захватити западне, југозападне и северозападне пределе региона као и северни Јадран и затим ће се ширити даље на исток.

– Уколико заиста дође до секундарне циклогенезе негде над северним Јадраном ово погоршање ће се осетније манифестовати и дуж целог Јадрана док ће на копну уследити осетно освежење те би око 07.08. максимуми могло бити од само +14 до +23 степена Целзијуса. ЕЦМWФ симулира и могућност врло обилних падавина, али ту симулацију за сада не треба схватити озбиљно јер се све до средине следеће недеље детаљи око могуће секундарне циклогенезе неће знати – наводи он.

Према његовој прогнози, до 9. августа биће релативно свеже уз повремене пљускове, посебно на истоку региона, док би затим уз стабилизацију уследило и умерено отопљење али за сада нема сигнала да ће барем до око 14. 08. уследи повратак врло високих температура.

Нова суперћелијска олуја?

– Сумирано, данас пролазне нестабилности, понегде и врло јаке, али се суперћелијске непогоде не очекују. Ново, јако, погоршање када ће и оне бити могуће се очекује око 05.08 – закључио је метеоролог Марко Чубрило у објави на свом Фејсбук профилу.

– Сви изнети подаци и процене су резултат моје обраде и тумачења нумеричких модела, за званичне информације пратите државне прогностичке заводе.

Извор: Блиц