Издвајамо Православље

ДАНАС СЛАВИМО ВЕЛИКОГ ЧУДОТВОРЦА: Изговорите ове моћне речи

Заволео је Христа више од било чега на свету

Свети Тома Малеин је хришћански светитељ и аскета. Био је најпре војвода који се прославио храброшћу и богатством. Био је телом врло крупан, и тиме задавао страх својим непријатељима. Према хришћанској традицији, када је заволео Христа више од света и свега на свету, он је оставио све и повукао се у пустињу, где се замонашио. Свети Илија пророк јавио му се и одвео га на гору звану Малеа, до Свете горе. Он је ту, према хришћанској традицији, живео усамљен, само с Богом, у даноноћној молитви. Мада се он крио од света, није се могао сакрити. Када су сазнали за светост његовог живота, почели су људи к њему долазити и доводити своје болеснике. Хришћани верују да је свети Тома лечио људе од сваке болести и избављао од сваке невоље.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је чудесно исцељивао сваку болест, слепима давао вид, хромима враћао способност да право и лако ходе; и на безводном месту он молитвом изведе извор воде. Стојећи на молитви, преподобни је сијао као огњени стуб, што су са велике даљине виђали људи очишћенога разума.

Преподобни Тома чинио је многа чудеса не само за живота свога на земљи, него и по престављењу свом к Богу његове чесне мошти твориле су чудеса: јер људи који су са вером долазили, добијали су врло брзо и на натприродан начин исцељења од сваковрсних невоља и неизлечивих болести, и од бесомучности – светим молитвама његовим. Умро је у X веку.

Православна црква прославља га 7/20. јула.

Тропар

Боже отаца наших, чини увек са нама по Твојој кротости, не напуштај нас Твојом милошћу, но њиховим молитвама у миру уреди живот наш.

Извор: Новости

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ