Издвајамо Православље

ДЕСИЛО СЕ ОВИХ ДАНА У ОСТРОГУ: Ова прича ће вас научити да никог никад не осуђујете!

Ових дана друштвеним мрежама кружи прича са Острога. Отац Гојко Перовић, који стоји поред ћивота Светог Василија Острошког прича како је једног дана у манастир ушао један момак са лименком сока. Отац Гојко се пренеразио и није могао да верује да је неко на свето место дошао са лимнеком сока:

„… Али, кажем себи – ‘ајде, нећу ништа да му причам; ‘ајде да сад не правимо свађу… па, ако баш крене ону лименку да стави, Боже опрости, на ћивот – онда ћу да реагујем.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он иде с оном лименком, долази до мене… е сад, пазите – ја му не причам ништа, али у себи говорим следеће ствари:

„Магарче један, је л’ им’о ико да те научи како се улази у цркву?! Па, је ли могуће да не знаш да не треба та лименка да се уноси код мошти Светог Василија?! Па, ђе ти је памет!? Јеси ли глуп, јеси ли луд…“, ја то све у себи говорим о томе момку.

Он је пришао… е, да ли је он сад осјетио шта му ја причам у своме срцу, окренуо се и каже:
„Оче, је ли вруће?“
Ја кажем: „Па, јест“…
Каже он: „Ево мало сока да се освјежите.“

Ето како срце ради, како душа ради… а све ти се чини ти то радиш из највеће побожности: он је грешник, он носи лименку, ја сам свештеник, ја га осуђујем – и то с правом! Погледајте како може човек да се превари! У суштини, Христос каже: „Не судите, да вам се не суди.“ Немојте никога да осуђујете.“

Извор: Стил