Здравље Свет

ОГЛАСИЛА СЕ СЗО: Европа у страху, шири се

Норвешка и Финска се ове године суочавају с рекордним избијањем птичјег грипа.

Грип је изазвао помор хиљада галебова и других врста, угрозио стоку и довео до ограничења путовања у неким подручјима, рекли су званичници.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Птичји грип протеклих година кружи Европом па је тако у мају и јуну довео до помора милиона птица на француским фармама и пореметио снабдевање месом и јајима.

У финском граду пронађено 10.000 мртвих птица

Званичници у арктичком граду Вадсо, који је део норвешког округа Финмарк, рекли су да су пронашли више од 10.000 мртвих птица на том подручју, а норвешка агенција за безбедност хране је јуче увела забрану путовања у три природна резервата.

„Избијања која видимо у различитим местима у Финмарку ове године су много већа него што смо раније видели у Норвешкој“, рекао је Оле-Херман Тронеруд, главни ветеринарски званичник у норвешкој агенцији за безбедност хране.

Сој вируса Х5Н1 се годинама шири међу живином и дивљим птицама, али повремено су у свету забележене и заразе код сисара попут мачака, куна и видри.

Патогена варијанта у Финској посебно кружила међу галебовима

Суседна Финска је такође објавила да су дивље птице тешко погођене и да је сој Х5Н1 досад пронађен у 20 фарми крзна, док је раније ове недеље тај број износио 12.

„Потврђено је да је патогена варијанта кружила нарочито међу галебовима“, објавило је у среду у саопштењу финско министарство за друштвена питања и здравство.

„Ризик за људе од Х5Н1 и даље низак“

Три агенције Уједињених нација су овај месец упозориле да су глобална избијања изазвала забринутост да би се вирус могао прилагодити те лакше прећи на људе, због чега су позвале државе да ојачају надзор над болестима и побољшају хигијенске услове на фармама живине.

Светска здравствена организација је рекла да је ризик за људе од Х5Н1 и даље низак, али додала да извештаје о заразама сисара треба помно посматрати.

Извор: Индекс