Здравље Србија

ПРОФЕСОР БИОЛОШКОГ ФАКУЛТЕТА УПОЗОРАВА: Ако вас уједе „Клинтонка“ у овом случају, ОДМАХ се обратите ЛЕКАРУ

Прво ћете приметити ситне трагове крви, али убод нећете осетити!

Након што су се на Новом Београду у великом броју појавиле ситне црне бубице, у народу познате и као „Клинтонке“, многи су забринути јер остављају оток на кожи, црвенило, а у неким случајевима може се јавити и висока температура.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ево колико су заправо опасне и шта урадити у случају уједа.

Инсект познат као буба „Клинтонка“ прави ситне крваве трагове на кожи, који врло брзо отичу и остављају печате. Буба може бити опасна, али само за одрежене категорије становништва. Оставља велике отоке при уједу, а сам ујед се не осећа.

– Црне мушице је народни израз за ове бубе. У неким годинама оне се намноже, сродне су комарцима и хране се крвљу. Када се хране, боду вас, али и убризгају анестетик тако да ви не осетите ујед. Њихова пљувачка може изазвати екстремније проблеме у виду високе температуре, вртоглавице, отицања. То су екстремни случајеви, али оне не преносе никакве болести на људе, бар ове које су присутне на Балкану. Оне убадају од колена на доле и испод лаката, заштитите овај део коже, третирајте их како комарце, користите препарате за заштиту – рекао је професор Биолошког факултета Жељко Томановић за Прву српску телевизију.

– Оток након уједа ове бубе може бити велики, а у случају да се не смирује и да приметите било шта необично, повишену температуру, гушење или нешто слично, обратите се лекару – саветује Томановић.

Савети како да се заштитите:

не идите у дубоку траву, где их има највише
носите дуге ногавице и рукаве у светлијим бојама
нанесите препарат за заштиту од комараца
у случају да приметите било шта необично након уједа, јавите се лекару
избегавајте места близу реке и коњушарнице

Бубе су назив „Клинтонке“ добиле јер су се 1999. године накотиле прилично и добиле су ово име, по тадашњем председнику Америке Билу Клинтон, а усред Нато бомбардовања која је била у току.

Извор: Srbija Danas/Србија јавља