Србија

ВУЧИЋ: Не постоји нада

Председник Србије Александар Вучић угостио је председнике влада Краљевине Холандије Марка Рутеа и Великог Војводства Луксембург Гзавијеа Бетела.

Након састанка они су се обратили јавности.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Гости су се најпре захвалили Вучићу на позиву и на добродошлици, али и на отвореним разговорима које су имали. Једна од главних тема разговора су биле тензије на КиМ. Они су најавили да их чекају разговори и у Приштини.

„Жао ми је што председник владе Белгије није могао да дође. За људи у Србије је важно да знају да смо ми у трговинској сарадњи са Бенелуксом прешли 2 милијарде евра.Наши пријатељи су били сасвим искрени када смо разговарали. За нас не постоји лака тема. Разговарали смо о КиМ и другим регионалним питањима. Можете да видите колико је тешка позиција Србије и колико није лако објаснити нашу позицију. Они желе да виде стабилност и боље односе. Говорили смо и о проблемима у оквиру визног режима и неке ствари смо урадили у претходном периоду.

Председник је навео и да су разговарали о правима ЛГБТ особа.

„Захвалио сам на подршци и изразио наду и уверење да ће у наредном периоду моћи да дође до неких радоснијих вести за грађане Србије. Није ми проблем да разговарам отворено са сваким. Обећао сам да ће Србија дати све од себе да се сачува мир и стабилност. Ми имамо довољно снаге да држимо ствари колико је могуће под контролом, иако сам им рекао да сам помало уплашен јер тај степен неодговорности нисам до сада видео у својој политичкој каријери.

„ЗСО није само четири општине на северу“

Вучић је упитан о формирању ЗСО, као и разговорима са Приштином.

„Ако мене питате за потписана документа и имплементацију свега што је потписано морам да вам кажем да је још увек на снази Бриселски споразум, а још није спроведен у свом најважнијем делу, а то је формирање ЗСО. Нема чак ни наде да ћемо ускоро да видимо формирање ЗСО“, рекао је Вучић и додао да би требало да разговарају једни са другима.

„ЗСО није само четири општине на северу, већ је још шест општина јужно од Ибра. Ја се надам да ћемо успети да сачувамо мир. Од три мере деескалације једна мора симултано заједнички да се спроведе, друге две мере Србија је већ спровела. Ми смо свој посао урадили“, додао је Вучић.

Он је нагласио да у потпуности подржава председника и владу Француске и додао да верује да ће успети да се изборе са немирима.

Извор: Б92

Ознаке