Свет

Бајденов захтев најављује пакао у УКРАЈИНИ

Фото: Јутјуб

Амерички председник Џозеф Бајден затражио је данас од Конгреса да одобри преко 40 милијарди долара за додатну потрошњу, укључујући 24 милијарде долара за помоћ Украјини и друге међународне потребе везане за њен рат са Русијом. Он је затражио четири милијарде долара за јачање безбедности америчких граница и 12 милијарди долара за фондове помоћ у природним катастрофама.

Ако дође до одобрења, то ће укључити и 3,3 милијарде долара за проширење развојних и инфраструктурних зајмова Светске банке земљама у развоју и, како је наведено, обезбеђивање “кредибилне алтернативе кинеским присилним и неодрживим позајмицама и инфраструктурним пројектима“, преноси Ројтерс.

Неименовани високи званичник у Бајденовој администрацији рекао је да је реч о великим сумама, и да се Бела кућа нада да ће до договора с Конгресом доћи. Сенатор Чак Шумер рекао је да у Сенату постоји снажна двостраначка подршка да се учини више да се пружи подршка Украјини и помогне Американцима погођеним природним катастрофама, као и да се „води борба против фентанилске пошасти“.

48 одсто грађана подржава да САД обезбеде оружје Украјини

Бајден и његов тим за националну безбедност више пута су говорили да це САД пружати помоћ Украјини колико год буде потребно да ослободи територије. Портпарол Беле куће за националну безбедност Џон Кирби поставио је ове седмице питање људима који су забринути да трошкови рата у Украјини постају превисоки, колики ли би трошкови могли да буду ако руски председник Владимир Путин потчини Украјину, и то не само новчани трошкови, него и, како је навео, „у крви, можда чак и у америчкој крви“.

Подршка америчке јавности за обезбеђивање оружја Украјини и директну економску помоћ временом се смањила. Анкета АП-НОРЦ спроведена у јануару ове године показала је да 48 одсто грађана подржава да САД обезбеде оружје Украјини, што је значајан пад у поређењу са 60 одсто подршке у мају 2022.

Демократе су генерално више од републиканаца подржавале слање оружја Украјини, али је и њихова подршка благо опала са 71 одсто на 63 одсто у истом периоду. Подршка републиканаца је још више опала, са 53 одсто на 39 одсто, пренела је америчка агенција.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг

Ознаке

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

август 2023.
П У С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031