Свет

БОЛТОН: „Пропала је контраофанзива, пропале су санкције…“

Џон Болтон Фото: Јутјуб

Бивши саветник за националну безбедност Беле куће Џон Болтон сматра да су САД превише опрезне у помоћи Украјини и да много тактизирају у вези с Русијом.

Он америчкој администрацији поручује да је Русија војно много слабија од НАТО-а.

Украјинска контраофанзива не постиже очекиване резултате и то је Вашингтону позив за буђење да мора да промени стратегију, пише некадашњи саветник за националну безбедност Беле куће Џон Болтон.

Један од познатих „јастребова“ америчког естаблишмента, Болтон у ауторском тексту за „Вол стрит џорнал“ наводи да решење није ни у преговорима ни у прекиду ватре већ у томе да амерички председник Џозеф Бајден почне „енергично да ради на украјинској победи“.

Неуспеси украјинске офанзиве и успеси руске војске, по Болтону, имају исти узрок: спору, нестратешку војну подршку Запада.

„Озбиљне дебате о томе треба ли обезбедити овај или онај оружани систем, стални страх да ће Русија ескалирати сукоб у рат против НАТО-а и повремено звецкање нуклеарним оружјем Кремља произвели су паралишући опрез у западним престоницама.“

НАТО изгледа није вољан да испуни обећање и обнови пуни суверенитет и територијални интегритет Украјине, а оклевање је производ успешног одвраћања Кремља, сматра некадашњи саветник за националну безбедност Беле куће. Он, штавише, наводи да Москва нема конвенционалну војску и наоружање који би могли да запрете НАТО-у нити воље да покрене нуклеарни напад.

Болтон наводи и да руски председник Владимир Путин „блефира“ и да се према сведочењима обавештајне заједнице у Конгресу, руске нуклеарне способности никада нису помериле ка оперативном статусу.

Стидљив, насумичан приступ помоћи америчке администрације разбио је јавну подршку у САД.

Уз то, по мишљењу Болтона, Бајден користи „Вилсонове апстракције“ о борби демократије против ауторитарности, уместо да укаже америчком народу на то да Украјина служи стратешким интересима САД (што ни сам аутор текста, Болтон, није елаборирао).

Болтон је оценио и да би требало радикално изменити санкциону политику: теорије о ограничењу цене руске нафте нису успеле, западне санкције углавном су остале парцијалне и већином се не примењују.

Наметање санкција је одлично за односе с јавношћу, али је њихово спровођење тешко, а САД и њеним савезницима треба надоградња инструмената, процедура и особља за спровођење санкција.

Бела кућа и НАТО требало би озбиљније да размотре улогу Кине у Украјини, пише Болтон.

„Запад би требало да уведе санкције Пекингу с обзиром на огромну подршку Кине Москви, укључујући куповину угљоводоника, прање руских финансијских трансакција и испоруку неубојите војне опреме и оне двоструке намене.“

Називајући Кину дугорочном претњом, некадашњи саветник за националну безбедност истиче да САД морају да активно укључе најзначајније савезнике из Индопацифичког региона у нову стратегију за Украјину.

„Иако би неке НАТО земље могле да се одупру укључивању земаља ван блока, ово је тренутак да Алијанса сузбије глобалну претњу са којом се сви суочавамо од јачања осовине Русија-Кина“, наводи Болтон.

Извор: РТ

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

август 2023.
П У С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031