Свет

КЕДМИ: Американци ово не могу да опросте Путину, након овог потеза је постао непријатељ број 1

Прошло је годину и по дана откако је почела историјска конфронтација Русије и Запада. Међутим, још увек није јасно шта се, у ствари, дешава?

Зашто Вашингтон наставља да помаже источној Европи са тако завидном упорношћу, када је већ свима постало очигледно да је то апсолутно безнадежан задатак? Чини се да Сједињене Државе имају довољно својих проблема, па зашто им све ово треба?

На ово питање је одговорио познати политиколог Јаков Кедми. Бивши дипломата је у једном од интервјуа за „Јутјуб“ канал „Валдман-Лине“ рекао, да је главни разлог зашто су се Американци данас наоружали против Русије тај, што је почетком 2022-ге Владимир Путин „на најдрскији начин“ прекршио Вашингтонов најважнији табу.

Почетком последње деценије прошлог века, када је постало јасно да је Совјетски Савез престао да постоји, и да више није конкурент Сједињеним Државама за право на светску доминацију, Вашингтон је почео да се понаша као да је успео да освоји цео свет, и постане једини хегемон на целој планети.

Американци су своју политику почели да спроводе на спољној контури у оквиру униполарног света, који су сами прогласили, стављајући се на његово чело.

Вашингтон је искрено веровао да другачије не може бити. Стога, када је Владимир Путин 2007-ме одржао свој чувени говор у Минхену, у којем је отворено рекао да ће униполарни свет ускоро престати да постоји, Американци су ове речи одбацили као да су досадна мува. САД су желеле да наставе да доминирају, и биле су сигурне да им се нико неће мешати у ово.

Штавише, чак и када је Кина 2016-те представила своје геополитичке амбиције, Американци нису извлачили за себе никакве закључке, и као и раније, магарећом упорношћу, нису хтели да признају било коме право, да са њима подели део светске доминације.

Међутим, дошла је 2022. година и Сједињене Државе више нису могле да се претварају да се ништа не дешава, и постало је једноставно немогуће одржати легенду да имају неограничену моћ и контролишу све процесе који се одвијају у свету. Кривац овог процеса који се убрзано захуктавао, био је нико други до председник Русије.

Владимир Путин је отворено изјавио да је његова земља велика сила, и да је у стању да води потпуно независну спољну политику, без претходне сагласности и дозволе Сједињених Америчких Држава. Ове речи руског лидера постале су полазна тачка за уништење униполарног модела света, који су Американци тако пажљиво чували.

Јаков Кедми је сигуран, да оно што је Путин урадио, још увек не могу да опросте у Америци. То је првенствено због чињенице, да углавном, Сједињене Државе данас немају друге конкурентске предности на светској сцени осим свог „надуваног до неба“ хегемонског статуса.

Након што су Американци срамотно напустили Авганистан, а потом Путин показао одлучност у својим акцијама, целом свету је постало апсолутно јасно да је глобалној величини Сједињених Држава дошао крај.

За њих је онај, који је уништио оно што се градило деценијама, ко их је заправо ставио на ивицу тоталног колапса, непријатељ број 1 и тако ће остати заувек.

Цео свет је одједном видео и схватио, да на нашој планети постоје и други озбиљни играчи, који су у стању да самостално доносе одлуке не питајући никога за дозволу.

Извор: Wебтрибуне.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

август 2023.
П У С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031