Србија

МЕТЕОРОЛОГ НАЈАВИО ВРЕМЕНСКИ РОЛЕРКОСТЕР: Снег у септембру, па михољско лето

ЕКСТРЕМНО топао викенд је за нама, а и овај понедељак неће бити нимало свежији, барем у већем делу дана.

Температуре ће у најтоплијем делу дана достићи 38. подељак, и на снази је још увек упозорење које је издао Републички хидрометеоролошки завод.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Али ако сте се питали „до кад ће ово паклено лето да траје“ изгледа да је на помолу потпуни преокрет и да ће већ од сутра тропско лето заменити кише.

Метеоролог Иван Ристић открио је какво нас време очекује наредних дана.

– Биће постепени обрт и неће доћи до наглог захлађења. Пошто се циклон из Италије стационирао и не креће се великом брзином. Тако да ће температра пасти сутра за 7 степени и до петка ће наставити да пада. Сутра очекујемо температуру од 28 до 32 степена, у односу на данашњих очекиваних 35 до 39 степени. Сутра по подне се очекују пљускови. Шансе за град су сутра 60%. Иначе, када су биле оне олује у Београду, шансе за град су биле 95%. Тако да не би требало да буде у толиким размерама. Шансе за кишу ће бити у среду и четвртак. Са тим што ће у среду по подне доћи тај прави хладни фронт са северозапада, али он ће донети само тај свежи ваздух – рекао је Ристић и додао:

– Тако да ће температуре у четвртак бити пријатне од 23 степени на северу земље, док ће на крајњем југоистоку земље и даље бити 30 степени. Њима ће тај хладни фронт доћи тек у четвртак по подне и биће доста облака. Ово је последњи топлотни талас ове године, а следећи очекујем тек у јуну наредне године. Међутим, доћи ће до стабилизације од петка па ће негде око понедељка уторка опет бити негде око 30 степени. Крајем следеће недеље долази мало јаче захлађење.

Метеоролог је потом открио и какво време можемо очекивати до децембра.

– Очекујем око 15. до 20. септембра продор тог првог хладног ваздуха на север Европе и у Русију. Прво мора тамо да падну температуре испод 10 степени. Тако да се код нас очекују јача захлађења у трећој декади септембра. Са тим што треба напоменути да код тих јачих захлађења падне и први снег на Копаонику. Ми већ крајем септембра имамо шансе да на планинама температура падне на 0 степени. У октобру иде михољско лето. Колико год мислили да је лош крај септембра и почетак октобра, михољско лето дође и оно траје око 15 до 20 дана. Обично су тада јутра свежа и магловита, али преко дана температура буде око 25 степени. Потом та јача захлађења иду почетком новембра или крајем новембра – рекао је Ристић.

Извор: Новости