Русија

Надограђени Мигови-31 се враћају, истовремено могу да гађају 24 циља

Руском Министарству одбране испоручена флота обновљених и унапређених ловаца пресретача МиГ-31, потврдила је прес-служба.

Авионе је обновио ваздухопловни комбинат „Сокол“, подружница Уједињене авио-компаније.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пројекат је реализован по државној одбрамбеној наруџбини, а реновирани авиони су отпремљени на своје аеродроме.

Побољшани ловци се враћају у активну службу не само са нетакнутим оригиналним перформансама лета, већ и са проширеним функцијама и способностима, што је сведочанство иновативног приступа корпорације, преносе Новости.

Као саставни део руског система противракетне одбране, пресретачи МиГ-31 имају задатак да униште крстареће и балистичке ракете на било ком опсегу висине. Њихова напредна технологија омогућава им да открију и униште сателите, стелт авионе пете генерације, беспилотне летелице и ниско летеће циљеве који прате путању лета која обгрљује терен.

Тренутно војска добија надограђену верзију авиона МиГ-31БМ. Значајно је да су ови пресретачи опремљени новим системом контроле оружја и радарским станицама током процеса модернизације. Овај напредни систем олакшава откривање циљева на удаљености до 320 км и омогућава њихово уништавање на удаљености од 280 км. Штавише, МиГ-31БМ може да надгледа до десет ваздушних циљева и истовремено да погоди шест од њих.

Авиони МиГ-31БМ спремни су за мисије на висинама већим од 20.000 метара и при брзинама до невероватних 3.000 км/х, показујући њихов огроман потенцијал у савременом ратовању.

Два унапређена ловца пресретача МиГ-31БМ испоручена су руском Централном војном округу на Краснојарској територији прошлог децембра, наводи ЕурАсиан Тимес. Њихова специфична варијанта остаје непозната и довела је до спекулација да би то могла бити верзија МиГ-31БМ.

МиГ-31БМ, напредна верзија оригиналног МиГ-31 Фоxхоунд, може уништити крстареће ракете на малим висинама. Може да буде опремљен разним руским ракетама и истовремено пресреће до 24 циља.

Тренутно Русија има око 90 ловаца МиГ-31БМ. Без информација о варијанти или броју надограђених МиГ-ова 31, тешко је знати да ли је била додатна пошиљка МиГ-31БМ.

Стручњаци спекулишу да је МиГ-31 можда надограђен на варијанту МиГ-31К, која носи хиперсоничне ракете Кинжал. На пример, ветеран индијског ратног ваздухопловства Вијаиндер К. Тхакур сугерише да су МиГ-31 можда надограђени да носе хиперсоничне ракете.

Набавка додатних пресретача МиГ-31 могла би побољшати борбене способности ВКС. Авион се добро показао у руско-украјинском сукобу.

Извор: Новости