Свет

Најмоћнија јединица је управо распоређена…

Украјинске ваздушно-јуришне снаге коначно су распоредиле своју најмоћнију јединицу, пише „Форбс“.

82. ваздушно-јуришна бригада од 2.000 људи, која је препуна борбених возила „мардер“ и „страјкер“ и тенкова „чаленџер 2“, кренула је у акцију око Роботина, у Запорошкој области, преноси Раша тудеј Балкан.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Распоређивање је добра и лоша вест за дуго очекивану контраофанзиву Кијева, која је почела у јуну низом напада широм јужне и источне Украјине.

82. бригада и њена сестринска ваздушно-јуришна јединица, 46. бригада су међу последњим великим јединицама које је Кијев држао у резерви. Са слањем тих формација у борбу, Украјинци су могли значајно да појачају своју ватрену моћ дуж једног од главних праваца контраофанзиве који се протеже од Роботина Мелитопоља, северно од обале Црног мора.

Али, наводи „Форбс“, ниједна бригада не може да се бори вечно. Када се 46. и 82. бригада повуку ради одмора, ресетовања и поправке, можда неће бити ниједне једнако моћне свеже бригаде која би их заменила и украјинска контраофанзива ће изгубити замах.

Ово није ни нови проблем, ни проблем који је јединствен за Роботино. Украјински марински корпус, који је усредсредио своје напоре дуж долине реке Мокри Јали, распоредио је све четири своје бригаде на линији фронта дуж сектора широког 16 километара. Тактика им се, за сада, исплатила али је и тим бригадама потребан одмор, а Кијев нема довољно обучених снага да их замени.

Исти проблем имају и у Роботину, где руске снаге онеспособљавају борбена возила и тенкове, док две украјинске бригаде покушавају да уђу у град.

Ако Руси у Роботину буду успели да одрже своје позиције и издрже оно што ће вероватно бити велики, али привремени скок украјинске борбене моћи, могли би се на крају наћи у позицији да узврате Украјинцима – када се бригаде ротирају са фронта линија без замене.

Извор: РТ

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ