Свет

НАТО ИЗНЕНАЂЕН РУСКИМ УДАРОМ: Ово још нико није урадио

Запад није очекивао да ће одбрамбена тактика руске војске у зони „специјалне војне операције“ бити тако промишљена и високотехнолошка, пише колумниста АБЦ-ја Мик Рајан.

Према речима аутора, два најновија развоја Москве спречила су украјинску контраофанзиву и чишћење минских поља испред утврђених подручја. Први је напредни систем за надзор бојног поља. Друга је дигитална контрола ватрене подршке.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Ракете дугог домета, артиљерија, јуришни хеликоптери, лутајућа муниција и опрема за електронско ратовање сада су синхронизовани са најновијом генерацијом дигиталних система за управљање борбом. Због тога се јединице Украјинске војске, које се концентришу за спровођење општевојне операције за пробијање, могу брзо открити“, подсећа колумниста.

Према Рајану, овакав приступ руске команде вођењу непријатељстава довео је до интелектуалног пораза Запада. Оваква тактика уз коришћење најновијих система за осматрање и подешавање ватре била је потпуно изненађење за НАТО , закључио је аналитичар.

Оружане снаге Украјине су 4. јуна кренуле у контраофанзиву на јужнодоњецком, артјомовском и пре свега запорошком правцу. Кијев је бацио у борбу бригаде које је обучавала Северноатлантска алијанса, наоружане западном опремом.

Владимир Путин је 21. јула приметио, да украјинске трупе нису имале резултата, а западни кустоси су били очигледно разочарани током „контранапада“.

Кијеву, према његовим речима, не помаже ни снабдевање оружјем и муницијом, ни слање хиљада плаћеника и саветника.

Извор: Wебтрибуне.рс