Свет

ОРБАН ЗАЛЕДИО ЗАПАД: Овом стратегијом не може да се победи Русија

Стратегија ЕУ и САД у сукобу у Украјини је погрешна, плаћају Украјинци и Европљани, нова стратегија би била повезана са слањем трупа у Украјину, а западне земље то још не желе, рекао је мађарски премијер Виктор Орбан.

„Са стране Запада, рат се одвија према следећој стратегији: Украјинци се боре и гину, а ми их снабдевамо новцем, информацијама и оружјем. И мислимо да се овом комбинацијом, без нашег директног учешћа… Русија може победити. То је суштина стратегије.

И последњих више од годину дана показало се да ова стратегија не може да победи Русе… Ова стратегија нас дефинитивно не води ни до какве победе“, рекао је Орбан на конференцији Транзит, који је емитовао ТВ канал М1.

Према његовим речима, у таквој ситуацији „потребан нам је или мир или нова стратегија“. „Али нема нове стратегије. Вероватно зато што би централни елемент нове стратегије био… слање војске. Нико то не жели у овом тренутку“, рекао је мађарски премијер.

„Мислим да је то таква стратешка грешка, грешка планирања, војна стратегија Европске уније и Сједињених Држава, за коју плаћамо огромну цену, укључујући и нас. А Украјинци плаћају највећу цену.

Али ми такође плаћамо, јер смо послали 70 милијарди евра, а сада разговарамо о слању још 50 милијарди евра… док се европска економија суочава са тако озбиљним проблемима да је сваки пени битан“, рекао је Орбан.

Он је раније рекао да се не зна колико дуго ће ЕУ моћи да пружа финансијску подршку Украјини, с обзиром на недостатак извештаја на шта је потрошено 70 милијарди евра из планираног седмогодишњег буџета ЕУ. Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто рекао је раније да Будимпешта чека извештај о средствима које је ЕУ издвојила за подршку Украјини.

Од почетка сукоба, Мађарска се доследно противила санкцијама руским енергетским ресурсима и слању оружја Украјини. У марту 2022. године мађарски парламент је донео уредбу о забрани испоруке оружја Украјини са територије земље.

Сијарто је објаснио да Будимпешта настоји да обезбеди територију Закарпатја, где живе етнички Мађари, јер би снабдевање оружјем преко њене територије постало легитимни војни циљ. Руководство земље је више пута наглашавало да се Мађарска залаже за рани почетак мировних преговора.

Извор: Wебтрибуне.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

август 2023.
П У С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031