Свет

ПРЕДВИДЕО ЈЕ КРИЗУ 2008. ГОДИНЕ, А САДА ПРЕДВИЂА НЕШТО ЈОШ ГОРЕ! Клади се на 1.6 милијарди долара да ће доћи до ОВОГА

Мајкл Бари предвидео је пад Вол Стрита 2008. године, а сада верује да нас чека још један економски крах.

Пре великог краха Вол Стрита 2008. године, што је изазвало и велику економску кризу, било је готово незамисливо говорити о паду берзе. Мајкл Бари је то ипак предвидео, а сада се клади на 1,6 милијарди долара да ће се ускоро догодити поново.

Деведесетих година прошлог века Америка је живела такозвани “други амерички сан”, још једно златно доба. Сједињене државе деловале су јако и стабилно.

Шта је било пре 2008. године?

Напад на Куле близнакиње 2001. године донео је неко ново време, како за Американце, а тако и за читав остали свет. Исте године тадашњи председник Америке Џорџ Буш, започео је рат у Авганистану у циљу свргавања талибанског режима који је пружао уточиште Ал-Каиди. Авганистан је порушен до темеља, борба се одужила, а талибани су данас поново на власти.

Убрзо су се упутили у непотребан и скуп рат у Ираку, тврдећи да та држава поседује оружје за масовно уништење.

Упркос бесомучном трошењу новца на ратове, а поред ових су до 2008. године, под диригентском палицом САД, започете и пакистанска и сомалијска интервенција, није деловало да ни то, нити било шта друго може пољуљати америчку стабилност.

Након тог чувеног терористичког напада 11. септембра, држава је била никад уплашенија, али и никад уједињенија. Буш је добио завидно поверење грађана, патриотизам је цветао, а вера у америчку надмоћ никада није била јача.

Предвиђање Мајкла Барија

Нико није могао ни да помисли да се у САД може заметнути почетак Велике рецесије. Нико осим Мајкла Барија. Његова прича о предвиђању краха берзе 2008. године је позната свим светским економистима, банкарима, али и обичном свету, узевши у обзир да је по њему одрађен филм “Тхе Биг Схорт”.

Његово најављивање економске кризе и пада Вол Стрита није било никакво провиђење, већ дубока анализа економске ситуације. Године 2005. он је приметио необичан тренд у тржишту некретнина и хипотекарних зајмова.

Бари је уочио да је број “субприме” хипотекарних зајмова, које су додељене клијентима са лошом кредитном историјом, значајно порастао. Ови зајмови су често били паковани у комплексне финансијске производе познате као колатерализоване дугове обавезе (ЦДОс), који су се даље продавали инвеститорима широм света.

Он је дубоко истражио ове ЦДО-ове и схватио да су многи од њих изграђени на основу хипотекарних зајмова који су били врло ризични. Када би корисници тих зајмова почели да касне са плаћањима, вредност ових ЦДО-ова би се рапидно смањила. На основу својих сазнања је закључио да ће се некретнинско тржиште урушити, а то ће изазвати ланчану реакцију која ће довести до озбиљног финансијског колапса.

Када је то схватио одлучио је да се “клади” против економских гиганата, што је до тада било невиђено и чак ни највећи економски зналци нису увидели значај његових процена. Штавише, сматрали су његове потезе неразумним, а његови клијенти губили су поверење. Кладио се својим новцем, али и новцем својих клијената.

Када су се његове прогнозе испуниле себи је, на рачун опкладе, зарадио 100 милиона долара, а својим клијентима чак 700 милиона долара.

Исти тај човек је сада уложио 1.6 милијарди долара у опкладу да ће берза поново доживети крах.

На подкасту ПБД, где се неретко расправља о економији и финансијским одлукама, чији је власник и водитељ Патрик Бет Дејвис (тежак око 160 милиона долара), поменуо се овај најновији Баријев потез.

– Када Мајкл Бари каже да ће сутра падати киша, мудро је да инвестирате у кишобран – закључили су.

Оно што Бари верује да ће се десити јесте да Чувених Седам неће моћи да наставе да носе на својим леђима С&П 500 (индекс берзе). Чувених Седам су велике америчке компаније које показују стални раст или сталну стабилност, међу њима су Тесла, Епл, Амазон, Мета, Мајкрософт, Нвидиа и Алфабет.

Економисту су сада обазривији у намери да осуде оваква предвиђања, мада и даље изражавају скептицизам и тврде да се крах неће догодити.

Његови критичари се позивају на то да је 2020. године изгубио на опклади за Теслу, док они који га подржавају наводе да Бари није усамљен у својој економској прогнози.

Ворен Бафет, често називан и највећим бизнис умом у историји, који је такође 2008. године упозоравао на могућу кризу, и овога пута дели мишљење са Баријем.

Шта би значила још једна криза?

Многи стручњаци напомињу да је чак и након Велике рецесије 2008. године, тржиште убрзо враћено у нормалу. Ипак, по обичног човека таква криза има далеко веће последице него што папир и статистика трпе и показују. Бројке нису ништа више до чињенице, а чињенице не губе и не добијају послове, већ је то проблем “малог” човека.

Уз нешто паметније економске одлуке могуће је избећи рецесију, али је важно бити на опрезу и пратити предвиђања стручњака.

Извор: Srbija Danas/М.Д.

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

август 2023.
П У С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031