Регион

ПРОГЛАШЕНЕ ВАНРЕДНЕ МЕРЕ: Стижу поплаве, учвршћује се одбрана на Сави

Ванредне мере одбране од поплава проглашене су данас у Хрватској на Сави, а на снази су и на Драви и Мури, саопштила је цивилна заштита те земље.

Како се наводи у саопштењу, у 12.00 сати уведено је ванредно стање одбране од поплава у вези са порастом водостаја на 923 центиметра на меродавном водомеру Ругвица с тенденцијом даљег пораста.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ванредно стање је на снази и за подручје везано за Муру и Мурско Средишће, где је забележен рекордан водостај, а ванредне мере важе за подручја: Драва – Ботово, ОК Лоња-Струг – Устава Превлака, Сава – Ругвица, Устава Превлака и Дубровчак, преноси Хина.

Мура је поплавила куће у Мурском Средишћу, хрватској општини на граници са Словенијом, а водени талас иде према Сиску и Петрињи.

Река Драва је у Вараждину поплавила излетиште, а из Градске управе су упозорили грађане да избегавају Дравску шуму где је пало неколико стабала. Стотинак ватрогасаца јутрос је постављало зечје насипе код Самобора.

На уклањању последица невремена које су у Хрватској изазвале обилне падавине до сада је ангажовано 1.505 ватрогасаца, који су имали скоро 400 интервенција.

Ватрогасци су ангажовани на испумпавању воде из објеката, пуњење врећа са песком, изградњи насипа и уклањању стабала и грана са коловоза.

Становници Брдовца смештени су у друштвени и ватрогасни дом, водостај опада у општини Брдовец, а за становнике чије су куће и окућнице поплављене осигуран је смештај у друштвеном и ватрогасном дому у Дрењу Брдовечком.

Тамо су из Логистичког центра Управе Цивилне заштите осигурани и достављени мобилни кревети, јастуци и ћебад.

Према хидролошком извештају Државног хидрометеоролошког завода (ДХМЗ), током дана нестабилно време задржава се над сливовима Драве, Муре и Саве у Хрватској и узводно од Хрватске, што може резултирати новим обилнијим падавинама које могу утицати на повећање протока и водостаја.

Данашња прогноза указује на могуће обилније падавине на подручју Јадрана, Горског котара и Лике које могу узроковати појаву бујичних и урбаних поплава. Значајније опадање водостаја реке Саве у Загребу очекује се данас у послеподневним часовима.

Извор: Танјуг