Русија

ПУТИН ДОНЕО ОДЛУКУ: Он га мења

Генерал Виктор Афзалов, начелник Главног штаба Ваздушно-космичких снага (ВКС) Русије именован је за вршиоца дужности команданта ВКС уместо Сергеја Суровикина.

То је јавила агенција РИА Новости позивајући се на упућен извор, који је рекао и да је Суровикин разрешен дужности.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Афзалов је већ био вршилац дужности команданта ВКС када је Суровикин командовао руским трупама у Украјини.

Руски портал РБК објавио је у уторак, позивајући се на неименовани извор, да је Суровикин, који није виђен у јавности од неуспешне побуне приватне војне компаније „Вагнер“, смењен са функције команданта Ваздушно-космичких снага.

Портал је навео да је Суровикин смењен и са функције заменика команданта војних операција у Украјини, али да ће остати запослен у Министарству одбране.

„Генерал Сергеј Суровикин разрешен је дужности због преласка на друго радно место“, рекао је извор, који је додао да је Суровикин тренутно на „кратком одмору“.
Из руског Министарства одбране се засад нису оглашавали овим поводом.

Западни медији су писали да је Суровикин вероватно био упознат са тим да ће „Вагнер“ почети оружану побуну против руског војног врха, а америчка телевизија ЦНН објавила је да је он био ВИП члан „Вагнера“.

Он је наводно имао лични регистарски број у „Вагнеру“, као и још најмање 30 високих руских војних и обавештајних званичника.

Суровикин је постављен за команданта Ваздушно-космичких снага Русије у октобру 2017. године.

Пре тога је командовао руским снагама у Сирији, а био је и командант Источног војног округа.

У октобру 2022. године именован је за команданта руских снага у Украјини, а у јануару ове године постао је заменик команданта.

Извор: Танјуг