Свет

РУСИ ЗАПУЦАЛИ: Пресретнут теретњак који је пловио ка украјинској луци у Црном мору! ПОДИГНУТ И ХЕЛИКОПТЕР

Посада руског патролног брода „Василиј Биков“ отворила је ватру упозорења да би прегледала теретни брод који се под заставом Палауа кретао ка украјинској луци Измаил у Црном мору.

– Патролни брод „Василиј Биков“ који је контролисао бродарство открио је у југозападном делу Црног мора око 6.40 сати теретни брод „Сукра Окан“ под заставом Палауа на путу за украјинску луку Измаил – саопштило је руско министарство одбране.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Капетан брода наводно није одговорио на захтев да се заустави ради провере могућег транспорта забрањене робе због чега су руски морнари отворили ватру упозорења из аутоматског малокалибарског оружја како би натерали теретно пловило да се заустави.

– У циљу прегледа са патролног брода „Василиј Биков“ подигнут је хеликоптер Ка-29 са групом руског војног особља. Брод је престао да се креће, а инспекцијски тим је слетео на теретни брод – додаје министарство.

Министарство је појаснило да је након завршетка инспекције „Сукра Окан“ наставио кретање ка луци Измаил.

– Бродови Црноморске флоте настављају да патролирају у за то одређеним подручјима – закључило је министарство.

Министарство одбране Русије, подсетимо, саопштило је 19. јула, након што је договор о житу прекинут и поморски хуманитарни коридор затворен, да ће се сви бродови на путу ка украјинским лукама у Црном мору сматрати потенцијалним превозницима војног терета и умешаним у украјински сукоб на страни Кијева.

Саопштење војног ресора се односило на преглед бродова који плове ка лукама Украјине.

Русија је престала да учествује у договору о житу јер наводно није спроведен други део пакета споразума који се тиче извоза руског ђубрива и других производа.

Извор: Курир.рс/РИА