Свет

Руски пилот открио како је за 10 минута уништио пет оклопних јединица Украјине

Командант руског хеликоптерског вода са позивним знаком „Самара“ рекао је агенцији Риа Новости да је његово одељење пре неколико дана у округу Орехов на јужном фронту уништило пет јединица оклопне технике украјинске војске страног порекла.

Том приликом је уништено: Немачки тенк Леопард, два борбена возила пешадије Брадлеy и два оклопна возила – амерички МаxxxПро и турски Кирпи.

„Не тако давно, када је било последње жестоко напредовање на Ореховском фронту, у једном лету је из шест ракета за десет минута спаљено је пет украјинских оклопних возила, уништен је један тенк Леопард, два борбена возила пешадије Брадлеy, две борбена возила непријатеља – МаxxПро и турски Кирпи“, рекао је саговорник агенције.

Према његовим речима, његово одељење је завршавало дежурство и планирало је да се врати када је обавештајна служба пријавила да Оружане снаге Украјине гомилају оклопну технику у рејону Орехово у правцу Работино.

Свим онима који су дежурали у том тренутку био је додељено борбени задатак да зауставе непријатељску технику.

„У најкраћем могућем року смо постигли борбени статус, полетели хеликоптерима дуж задатог пута, заузели све своје тачке према координатама зоне чекања и дежурства, и чекали даља упутства.

Чим је стигла наредба од командног центра и ваздухопловних контролора да се непријатељска техника креће према југу, добили смо координате кретања колона. Свако је деловао према својим циљевима у својим одговорним зонама. Након добијања координата, прешли смо у борбени режим и започело је постепено уништавање противника“, рекао је „Самара“.

Он је истакао да је у његовој ударној групи, која је уништавала оклопну технику непријатеља, била три хеликоптера: Ка-52 – „основни ударни центар армијске авијације захваљујући оптици, захваљујући управљаним ракетама ваздух-земља“, покривали су га Ми-28 и спасилачки хеликоптер Ми-8.

„Не могу рећи колико је хеликоптера било у том тренутку (ангажовано у уништавању оклопне технике непријатеља), али према извештају ваздушних контролора, након интеракције са моторизованим пјешадијским јединицама, тог дана је уништено неколико десетина тенкова, БМП-а, оклопних возила непријатеља за неколико сати“, закључио је Самара.

Извор: Wебтрибуне.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

август 2023.
П У С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031